HTML

Árokásó Top100

Keressük a száz leghisztisebb magyar árokásót! Gyertek segíteni! M o t t ó : "A nagy aljasságokhoz mindig kellenek értelmiségiek is." (Konrád György)

Tessék, egy lapát! - friss topicok

  • lac1: @tesz-vesz: Melyik öreg ávóst? Amelyik még itt rontja a levegőt, még mindig sok van, túl sok. (2023.04.29. 08:53) Debreczeni József
  • tesz-vesz: @csorsza: hogy hívták az öreg ávóst? a vén komcsit aki mindig pattogott? kinek volt az apja? elfel... (2023.04.28. 17:32) Para-Kovács Imre
  • osborne: Végül elhunyt: mandiner.hu/cikk/20211130_kulfold_halalhir_balogh_s_eva (2021.12.01. 23:20) Eva S. Balogh
  • lac1: @lényeglátó: Úúúúú...! Te is visszajársz ide? (2020.07.19. 09:43) Az árok filozófiája
  • : @KopaszMercis: Újságíróink igen nagy részének nincs meg a kellő kultúrája, s az ezzel járó morális... (2020.06.14. 15:42) Bencsik András
  • : @User1: Sajnos nem bűnbánó! A polip csápjain lógnak a köz pénzéből mesés jövedelmeket zsebre vágó ... (2020.06.14. 15:38) Bánó András
  • : Sok majom hozzá szoló 1 se tudja, gazember Siklósi Norbert sajtócézár, (Kádár alatt) lánya? (2020.06.14. 15:34) Siklósi Beatrix

árokba néz

A dicsőségfal

aczél endre (1) ágh attila (1) andrassew iván (1) avar jános (1) babarczy eszter (1) bacher iván (1) balavány györgy (1) balogh eva s (1) bánó andrás (1) bartus lászló (1) bauer tamás (1) bayer zsolt (1) bencsik andrás (1) bitó lászló (1) bodor pál (1) bogár lászló (1) bölcs istván (1) bolgár györgy (1) budaházy györgy (1) buda péter (1) csepeli györgy (1) csintalan sándor (1) debreczeni józsef (1) dessewffy tibor (1) egei antal (1) eötvös pál (1) farkasházy tivadar (1) fogarasi istván (1) földesi margit (1) föld s péter (1) forró tamás (1) fricz tamás (1) friderikusz sándor (1) gábor györgy (1) gati charles (1) gerő andrás (1) gréczy zsolt (1) györgy péter (1) hankiss ágnes (1) hardy mihály (1) havas henrik (1) hegedűs lóránt ifj. (1) heller ágnes (1) horváth zsolt (1) jakupcsek gabriella (1) juszt lászló (1) kartal zsuzsa (1) kende péter (1) kerényi imre (1) kéri lászló (1) koltay gábor (1) konrád györgy (1) kornis mihály (1) kovátsch gamma bertalan (1) krausz tamás (1) lendvai paul (1) lovas istván (1) mészáros tamás (1) moldova györgy (1) molnár balázs (1) morvai krisztina (1) nádas péter (1) napkelte (1) orosz józsef (1) para kovacs imre (1) pilhál györgy (1) polgár tamás tomcat (1) pörzse sándor (1) rákay philip (1) r székely julianna (1) sas józsef (1) seszták ágnes (1) siklósi beatrix (1) szakonyi péter (1) szentmihályi szabó péter (1) tamás gáspár miklós (1) tamás pál (1) tamás tibor (1) tóta w árpád (1) tóth gy lászló (1) ungvári gyula (1) ungvary rudolf (1) vágó istván (1) vágvölgyi b andrás (1) vanko zsuzsanna (1) vásárhelyi mária (1) závecz tibor (1) Címkefelhő

Apablog

Bauer Tamás

2008.11.06. 00:18 Doom hammer

Réges-régen, egy másik galaxisban a gazdaságot nem vak piaci erők mozgatták, hanem gondos kezek tervezték tudományos alapon. A tudományos fejlődés, mint tudjuk, nem áll meg, ezért a gondos kezek gondoskodtak a tudományos alapok megújításáról, akarom mondani modernizálásáról is. Létrehoztak hát egy elit gárdát, gondosan megválogatott háttérrel, amely gárda a tervgazdaság újabb és újabb csodafegyvereit eszelte ki az Új Gazdasági Mechanizmustól a tulajdonreformon át a piac-szocialista gazdaságirányításig. Azonban a tervbe hiba csúszott. Az elit gárda a nagy fontolkodásban oda jutott, hogy szocializmus - legyen bár piac-szocializmus - megreformálhatatlan. Ennek pedig egy oka van: ha nincs valódi tulajdonos, nincs hatékonyság se. A kibontakozás útja az, ha a gazdaság működtetése valódi tulajdonosok kezében van.

Mondom, valódi tulajdonosokéban, nem is tájékozatlan prolik kezében.

Szó nincs arról, hogy a szocialista tervgazdaság vívmányait, a nagyvállalatokat vagy a mezőgazdasági nagyüzemeket kistulajdonosok ezrei birtokolják. Egy tájékozott, vezetésben képzett elit kezébe kell a tulajdonjogokat letenni. Szerencsére volt is ilyen elit kéznél: a volt kommunista nómenklatúra. Amennyiben az ő kezükbe kerülnek a tulajdonjogok és nem szóródnak szét holmi kevésbé tehetségesek között, a magántulajdon látványos hatékonyságnövekedést, így gazdagodást is hoz majd magával. Már persze, ha az állam nem szól bele a valódi tulajdonosok dolgába, amire a gyógyír a korlátlan privatizáció.

Annyira forradalmi nézetek voltak ezek a fejlett világban, hogy Bauer Tamásnak egyből professzori széket is szereztek Frankfurtban. Emellett hivatásos politikusként is ténykedett 2002-ig, mint SZDSZ-es képviselő. Ez diszkvalifikálná, mint árokásót (politikusok hivatalból árokásók, benne van a munkaköri leírásukban), azonban közíróként cikkeit mindig mint Bauer Tamás, közgazdász írta alá, előlegezzük meg neki szerintem a közért aggódó civil véleményformáló szerepét.

Új idők, új galaxis. A rendszerváltás után sajnos jobban kellett vigyázni arra, mit mond az ember nyilvánosan. Bauer Tamás mestere a látszólag racionális érvek halmazának, melyek gondosan eltakarják a valódi motivációkat. A kettős állampolgárság ügyében például Bauer érvelt a vízumok kiadásának technikájától kezdve azon át, hogy a kisebbség igazán magának érezze az új hazáját a német állampolgársági törvény paragrafusaig mindennel. A valódi okokat kutatták egy páran, ez a szerző itt például az etnocentrikus nemzetállamtól való félelemben találta meg az okot.

Ugyanúgy megvannak az érvek arra, miért is kell a szocialisták mellé állni. 1996-ban a nyugdíjreform és igazságügyi reform miatt kellett. 2006 nyarán, az első gyurcsányi államcsőd után a reformok miatt kellett. 2008 tavaszán azért kellett, mert csak Gyurcsány nyerhet. Ha mondjuk a reformok leállnak, akkor a Magyar Demokratikus Chartával (ahol Bauer szóvivő) azért kellett a szocialisták mellé állni, mert félő, hogy a másikak felszámolják a demokráciát. Vagy ha ezek egyike se lenne meggyőző, a szocialisták mellett azért kell kiállni, mert a másikak vezére szőlőbányázott.

Vajon itt mi az igazi ok? Csak nem az a régi történet a tulajdonjogokról és a kommunista nómenklatúráról, akik kezében azok a jogok a legjobb helyen vannak?

Előnye: mindig van egy hihető érve

Hátránya: fárasztó a hátsó szándékait bogozgatni

Hiszterométer: 5/10

115 komment

Címkék: bauer tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://arokaso.blog.hu/api/trackback/id/tr15753198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.11.06. 11:09:24

Doomhammer · tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/ 2008.11.06. 10:48:06

Ja... én nem nézegettem meg, csak végigfutottam, kissé felületesen... de egy lábjegyzetnek, poszton kívül (illetve alatta kommentként) biztos megteszi megemlíteni a cikkgyűjteményt.

Én hajlamos vagyok hinni az apák és fiókban, ha az SZDSZ-re gondolok.. legalábbis abban, hogy hatása van a családi kapcsolatnak, mégha törvényszerűnek hiba is lenne nevezni.

Tényleg, idősebb Bauer is könnyen föliratkozhatna a listára... de mondjuk nemrég elhunyt, úgyhogy azt hiszem, tisztességtelen volna kiszerkeszteni őt. Meg talán nem is végzett jelentős sajtótevékenységet.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.11.06. 11:21:41

dszg 2008.11.06. 11:09:24:
"Én hajlamos vagyok hinni az apák és fiókban, ha az SZDSZ-re gondolok.. "

En ismertem azokat, akiket altalaban az apak es fiuk kapcsan emlegetni szoktak. A viszonyuk az apjukhoz elegge ambivalens volt. A kegyetlenkedesektol elhatarolodtak, talan innen is a csapat vonzodasa az emberi jogokhoz. A "halado nezetekben" (akarmit is jelentsen ez) tovabbra is hittek. Es igen, volt egy olyan hatas, hogy az apak miatt ok megtehettek olyat, amit mezei halando nem. Ez nem jelenti azt, hogy ugynokok lettek volna, egyaltalan nem. Ez csak annyit jelentett, hogy nekik tobb szabadsaguk volt es azt hasznaltak is.

Nem ez a lenyeg, hanem az, hogy ez a csapat teljes egeszeben a reformszocializmus buvoleteben nott fel. Amikor Bauer peldaul a mezogazdasagrol beszel es az ottani reform szuksegessegerol, amogott a mezogazdasagi nagyuzemek visszaallitasanak vagya van, termeszetesen "igazi tulajdonosokkal". Akiket persze a progresszio hivei jelolnenek ki.

eN 2008.11.06. 11:22:46

"Meg talán nem is végzett jelentős sajtótevékenységet"

ha sajtolni nem is, de azért préselt, nem? ;)

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.11.06. 11:26:57

Körmös Bauer? Az ÁVH-nál biztos... de térjünk vissza fennt tárgyalt fiához, őérte meg eresszünk meg pár fohászt, azt hiszem, elkél.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.11.06. 11:38:37

Doommhammer, igazságod van, amiben én fel vélem fedezni a kapcsolatot, az abban nyilvánul meg, hogy emlékeim szerint gyakran fátylat akarnak borítani a múltra.

Persze belegondolván helyzetükbe, nem lehet könnyű nekik.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.11.06. 11:49:16

A "kamu racionalitás" egy jó kis kifejezés.
Magyarországon bárminek az értékét az adja meg, hogy ki mondja - mi kutyánk... - és milyen célból - a mi ügyünk mellett vagy ellene.
Buda Péter egy gyenge Alciphron, Bauer egy jóval okosabb példánya a típusnak.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.11.06. 11:53:54

dszg 2008.11.06. 11:38:37:
"Doommhammer, igazságod van, amiben én fel vélem fedezni a kapcsolatot, az abban nyilvánul meg, hogy emlékeim szerint gyakran fátylat akarnak borítani a múltra. "

Ennek egyik oka a csaladi kapcsolat, a masik, hogy rettegtek az antiszemita kilengesektol, ha mondjuk olyan figura ugyeit kezdtek volna el boncolgatni, mint Bauer Miklos. Ezzel persze egy ujabb fajo ugyet sepertek a szonyeg ala kibeszeles helyett.

Mert az igazsag az, hogy zsidok jocskan voltak a kommunista partban es ennek kovetkezteben az AVO-ban is. Ok kegyetlenkedtek. Es jocskan voltak a kommunista parton kivul is zsidok. Ok ott voltak az aldozatok kozott is es peldaul szamosan az '56-os forradalom vezetoi kozott is.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.06. 11:55:48

nem szép dolog apukát előhozni, sőt...kifejezetten visszataszító.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.11.06. 11:57:39

calam · sardobalo.blog.hu 2008.11.06. 11:55:48:
"nem szép dolog apukát előhozni, sőt...kifejezetten visszataszító."

Nem, calam. Az apuka a visszataszito, nem az elohozasa.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.06. 12:00:08

apuka visszataszító, persze, de előhozni is az, úgy teszel mintha tehetne róla, ez pedig visszataszító.
Apa-fiú, nem tudom, de én itt érzek némi korkülönbséget.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.11.06. 12:02:33

Doomhammer, én ezzel tisztában vagyok, nem középiskolában láttam utoljára törikönyvet. Jártam én már az ÁBTL-ben is (nem is egyszer).

Calam, a családi kapcsolatok így-úgy de igenis nagyon meghatározóak egy ember életében, még akkor is, ha természetesen nem felelős apuka tetteiért a fiú. Szóval ha óvatosan is kell hozzányúlni az ilyen dolgok boncolgatásához, azért visszataszítónak nem tartom.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.06. 12:05:11

basszus, ne már. Hogy picsába lehet összemosni apuka rémtetteit azzal, hogy most BT mit gondol a gazdaságról, politikáról? BT biztos vagyok benne, hogy dühös apjára ezek miatt, de nem tud mit tenni. Önmagában kell értékelni, nem az apja miatt.
Érted, Pokorni Zoltánt sem az apja után ítélem meg (tudom, hogy csak egy szimpla ügynök volt).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.11.06. 12:11:22

calam · sardobalo.blog.hu 2008.11.06. 12:00:08:
"apuka visszataszító, persze, de előhozni is az, úgy teszel mintha tehetne róla, ez pedig visszataszító."

Csusztatsz. Legy szives, mutasd meg, hol allitottam, hogy Bauer Tamas barmit is tehetne arrol, hogy Bauer Miklos az apja vagy hogy mit tett.

Azt allitottam, hogy a tervgazdasag tovabbfejlesztesenek munkalataiban nem vehetett reszt akarki. Igy kerult kepbe az apja.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.11.06. 12:11:25

drága calam, ki mos itt mit össze mivel?
a posztra köll kommentálnyi.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.06. 12:13:54

ha belerakod a posztba az apja múltját, akkor azzal valamit jelezni akarsz.
szamárfül, azt teszem

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.11.06. 12:15:47

Persze, önmagában kell értékelni (főleg itt), és nem összemosni kell. Úgy értettem, hogy általában van létjogosultsága a családi háttér föltérképezésének, mert ha nem is abszolút mértékben határozza meg valakinek a gondolkodását, azért lehet rá akár erős hatással is. Mindezt az apák és fiúk téma kapcsán, nem csak Bauerre vonatkoztatva.

Isten ments, hogy apuka miatt őt marasztaljuk el. Annyit jegyeztem meg, hogy lehet, hogy apja is megérdemelne egy posztot, aztán arra jutottam, hogy mégsem, főleg hogy meghalt.

Ugyanakkor feljebb már megjegyeztem, hogy "térjünk vissza fennt tárgyalt fiához".

De asszem többet nem gondolkodok "hangosan", írásban, hiba volt ezt itten megtenni, csak a gondolatmenetek végkövetkeztetéseit osztom majd meg.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.11.06. 12:24:59

calam · sardobalo.blog.hu 2008.11.06. 12:13:54:
"ha belerakod a posztba az apja múltját, akkor azzal valamit jelezni akarsz."

Igen. Elmondtam, mit akartam jelezni.
Teneked valami mast jelzett. Egyeni szocproblema.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.11.06. 12:28:58

Ja, Murci. Varazsolna a postba egy "tovabb" linket? En nem tudom, hogyan kell.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.11.06. 12:51:46

Hülye voltam, hogy nem kattintottam rá az első linkelésre kommentírás előtt. Ha megtettem volna, meg sem említem id. Bauert. Na de má' mindegy. Tanulság: ne csak a posztot olvassátok el, hanem az összes linket is mindig, mielőtt kommenteltek. MINDIG.

Androsz 2008.11.06. 12:56:55

Mindez rendben van, de ezt a kommunistázást felejtsük már el végre. Itt komminuzmosról még szó sem volt, még a szocializmust is csak "építették". A kommunizmussal még a szovjetek is csak erőlködtek. Nálunk pedig csak egy távoli, egyelőre elérhetetlen cél volt.

A kommunizmus egyébként egy remek elképzelés, csak egyelőre szóba sem jöhet a megvalósítása, mert az emberek barmok. Amíg ha ingyen elvihető gumicsizmából mindenki tízet-százat markol fel, ha megteheti, addig reménytelen. Minek nekik annyi, ha bármikor ingyen hozzájuthat egy újabbhoz? Csak. Ilyen az ősemberi halmozó természet. Ősemberekre nem lehet kommunizmust építeni. Csak a kommunizmusra lehet ősembereket szabadítani.

Sokan szidják nálunk a kommunizmust, esetleg a szocializmust. Nem az elvvel volt baj, mert azok igenis rendben lennének. Az volt a jó nagy baj, hogy az ezekre abszolúte éretlen emberek közül azok, akik elég ügyesen tapostak, egy, a saját kedvük, érdekük szerint átformált valamit csináltak, aminek semmi köze nem volt az ideológiához. Mint amikor a történekmi árpádsávos zászlót sokan a nyilasokkal hozzák összefüggésbe csak azért, mert az eredetileg tisztelendő fogalomhoz még nagyobb barmok viszolyogtató, rémítő tettei kapcsolódnak. A szocializmust a maguknak mindent megengedő elit fogalma kapcsolódik. Kár.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.11.06. 12:59:23

Androsz 2008.11.06. 12:56:55:
"Ilyen az ősemberi halmozó természet. Ősemberekre nem lehet kommunizmust építeni."

Es ha megvaltoztatnank az embereket? Osemberek helyett felsobbrendu ember?

Dwebin 2008.11.06. 12:59:59

Az 5/10 nagyon-nagyon kevés. Bajjer nem csak árokásó, hanem kimondottan gyűlöletkeltő és háborús uszító. A minimum 8/10, különös tekintettel Földesi Margit 7/10 pontjára (Körmösffy lényegesen okosabb és nagyobb hatású, kártételét nem a minimális befolyással rendelkező ECHO-n követi el...)

café 2008.11.06. 13:00:02

Csak a lényeg maradt ki a cikkből. Bauer azon kevés szerzők egyike, aki következetesen és régóta a saját oldalát legalább olyan kíméletlenül bírálja, mint a másikat.

Egyetlen, csak egyetlen jobbos publicistát nevét várom, aki úgy kritizálta a saját pártját, mint Bauer az SZDSZ-t. A jobbos szerzők minden távolságtartás nélkül gyártják azt a mítoszt, hogy Orbán kormányzása maga volt az Aranykor. Hol kritizálja nyilvánosan a jobboldal ismert szerzője a Fidesz ellenzéki stratégiáját. Mert olyat, amelyben Bauer a szoclib kormányt bírálja felsorolni is nehéz.

Szóval önnön farkába harapott, ez a blog, és kritikátlan árokásó lett.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.11.06. 13:06:39

café 2008.11.06. 13:00:02

Lovas István, pl, rendszeresen jobbról előzi a Fideszt, Bayer is gyakran, Tóth Gy, László úgyszintén.

Elek István nagy jobbkritikus, a fönti jobból előzők utálják is rendesen. Kérsz még?

Attól még, hogy valaki a saját oldalát is bírálja, még lehet árokásó. Az nem ettől függ. Illetve ettől csak kis részben függ.

café 2008.11.06. 13:07:57

Doomhammer · tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/ 2008.11.06. 11:21:41

"Amikor Bauer peldaul a mezogazdasagrol beszel es az ottani reform szuksegessegerol, amogott a mezogazdasagi nagyuzemek visszaallitasanak vagya van, termeszetesen "igazi tulajdonosokkal". Akiket persze a progresszio hivei jelolnenek ki."

Ez miből következik? Abból, hogy azt írja, hogy a külföldiek földvásárlási tilalmát (amit a Fidesz és az MSZP egymással versenyezve prolongál) meg kell szüntetni? Tehát piacot kell teremteni a földnek és ezáltal valódi árakat. A "nagyüzem" úgy kerül ide, hogy a kárpótlási jegyekkel szétparcellázott jelenlegi birtokszerkezet nem alkalmas a költséghatékony működtetéshez. Ezt kell összevonni, amelyhez a befektetőt nem a progresszió híve jelölnek ki, hanem a piac. Magyarul, aki a jelenlegi birtokosnak többet ad. Magánjogi aktus, hogy kerül akkor ide az állam vagy a progresszió hívei?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.11.06. 13:13:45

café 2008.11.06. 13:07:57
Doomhammer · tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/ 2008.11.06. 11:21:41:
"Ez miből következik? Abból, hogy azt írja, hogy a külföldiek földvásárlási tilalmát (amit a Fidesz és az MSZP egymással versenyezve prolongál) meg kell szüntetni?"

Melyik cikkben?
A mezogazdasagi reform regi vesszoparipaja Bauernek, egeszen visszakovetheted a posztban idezett konyvig. Minden ilyen reformnal Bauer eseten az igazi tulajdonos letrehozasa a szempont. Amely igazi tulajdonos nem reszvenyes. Ez a baueri gondolat es egeszen 1985-ig visszakovetheto. Lehet, hogy korabbig is.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.11.06. 13:15:26

café 2008.11.06. 13:00:02:
"Csak a lényeg maradt ki a cikkből. Bauer azon kevés szerzők egyike, aki következetesen és régóta a saját oldalát legalább olyan kíméletlenül bírálja, mint a másikat. "

Ez tokmindegy. Milyen ervekkel? Mert ott mutatkozik meg az arokaso. Mint lathatod, a Fidesz biralataban egeszen a szolobanyazasig sullyedt. Azt nem kovettem, mondott-e hasonlokat az SZDSZ-rol is.

teknős 2008.11.06. 13:16:14

Androsz!

Én teljesen helyénvalónak tartom a kommunistázást. A szociális, szocialista egy értékelhető dolog. De ezek, akik kommunisták mindig is tisztában voltak azzal, hogy ez az eszme egy oltári nagy baromság. Ennek a nevében kerültek kitüntetett helyzetbe és azóta élnek vissza a kommunista multjukkal.

Ezek kommunisták.

tl 2008.11.06. 13:17:23

és hány ilyen Bauer Tamás féle figura van még..

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.11.06. 13:17:27

Androsz 2008.11.06. 12:56:55

Azt hiszem, a kommunizmusról és szocializmusról szóló vita nem ide tartozik, mert elég parttalan. Fogadd el, hogy a mi alapállásunk szerint sem a kommunizmus nem szép, sem a szocializmus. Sem a megvalósult, sem az elméleti. Nem lett elrontva, ami volt, az kőkemény kommunizmus volt.

Olvasd el Paul Johnson Értelmiségiek című könyvének Marxról szóló fejezetét. Adatokat hamisító szobatudós volt, utálta a munkásokat, amikor Engels hívta, akkor sem ment gyárat látogatni. Ha nem lett volna "létező szocializmus", nekem már is elég lenne, hogy ne legyen szimpatikus.

Itt a földön megvalósítható dolgokkal kellene törődni, ami elméletben szép, de nem működik a gyakorlatban, azt megette a fene.

Szép érv, hogy ami megvalósult, az nem szocializmus volt meg kommunizmus, de én meg azt mondom, ami A kommunizmus fekete könyvnek az elején van: gyümölcséről ismerszik meg a fa. Amúgy már maga Marx is protelárdiktatúrát emleget, és én nem kérek a diktatúrából.

Úgyhogy mi, de legalábbis én továbbra is kommunistázni fogok.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.11.06. 13:18:08

dszg 2008.11.06. 13:06:39:
"Attól még, hogy valaki a saját oldalát is bírálja, még lehet árokásó."

Az arokasas tisztan stiluskerdes. Demagogia, csusztatasok, megbelyegzes, gyuloletkeltes, ezek a kubikus munkaeszkozei az aso mellett. Ez oldalfuggetlen. Van itt jo par ugymond "jobboldali" foldmunkas.

eN 2008.11.06. 13:19:00

café 2008.11.06. 13:07:57
"a befektetőt nem a progresszió híve jelölnek ki, hanem a piac"

akarod mondani legyen az a befektető, akinek volt 50 éve hogy _állami_támogatásból_ -igaz nem magyar állami- gépeket, stb vegyen.

café 2008.11.06. 13:20:24

dszg 2008.11.06. 13:06:39

"Attól még, hogy valaki a saját oldalát is bírálja, még lehet árokásó."

Egyrészt, ha valaki következetesen bírál valamilyen elvrendszer alapján, akkor a sajátjai és önmaga között is árok ásódik. Bauernek ez olyan jól sikerült, hogy még a saját pártjából is kilépett, mert árok lett közte és az SZDSZ között.

Ez már körkörös árok, ezért a blog méltatlan (felszínes/rosszindulatú/téves), amikor ezt a Bauerre nagyon jellemző elemet egyáltalán nem említette meg, hanem úgy állította be őt is, ahogy a többi párt-pitbullt.

Másrészt ez a Lovas vagy a Bayer párhuzam nagyon durva. Illetve nagyon beszédes. Ezek szerint az egyik oldal kritikai értelmisége Bauer a másiké Lovas-Bayer. Akkor jobban aggódom A Fidesz várható győzelme miatt, mint eddig tettem.

Androsz 2008.11.06. 13:25:19

Doomhammer>Es ha megvaltoztatnank az embereket?

Ennek az írásosan dokumentált mintegy hatezer évben még csak előjele sem észlelhető. Ma az ember hajszálra olyan természetű, mint az írás kezdetekor. Sőt, az elmúlt negyven-ötven év erőfeszítései is csak átmeneti sikert értek el, ezalatt volt még olyan is, hogy valaki azért dolgozott rendesen, mert a hazájának ő ennyivel tud segíteni. Nos, ez ma már történelem, egy próbálkozás emlékei.

simonmondja 2008.11.06. 13:27:44

Bauer pont most javasolta a mezőgazdasági, vallási és civilszervezeti támogatások átalakítását. A Hirszerzőn ma olvastam.

Ti meg az életrajzát köpköditek?
Jellemző.

café 2008.11.06. 13:28:43

Doomhammer · tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/ 2008.11.06. 13:15:26

"Mint lathatod, a Fidesz biralataban egeszen a szolobanyazasig sullyedt. Azt nem kovettem, mondott-e hasonlokat az SZDSZ-rol is."

Kár, talán akkor nem kellene postot írnod róla. Például a Tocsik ügy kivizsgálását, és az SZDSZ-en belüli felelősök megnevezését '96 óta követeli temérdek cikkben.

Nem árokásás valakiről úgy írni, hogy a szerző bevallottan nem olvassa a megbírált személy munkáit?

café 2008.11.06. 13:36:47

Doomhammer · tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/ 2008.11.06. 13:13:45

"Minden ilyen reformnal Bauer eseten az igazi tulajdonos letrehozasa a szempont. Amely igazi tulajdonos nem reszvenyes. "

Én ezt nem tudom követni. Most mi van? Bauer azt akarja, hogy tőkeerős befektető legyen a földek gazdája. Tök mindegy, hogy Georg Spitz, Búza Ferenc vagy a Szent Anyaföld Rt. Mert most néhány holdas családi gazdaságok működnek, amelyek nem tudják felvenni a versenyt a költséghatékonyabb termelőkkel, ezért Te adófizető veszed meg a végén tőlük felvásárlási áron.

Jön a befektető megveszi a kis földparcellákat, összevonja, hitelt vesz fel, beruház, aztán termel. Georg Spitz veszi meg a földet, nem a "progresszió híve" jelöli ki - ez a lényeg. A kritika hülyeségeket beszélt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.11.06. 13:39:13

café 2008.11.06. 13:28:43:
"Kár, talán akkor nem kellene postot írnod róla. "

Talan hagyjuk a durva csusztatasokat, cafe, en se most jottem le a falvedorol. Egy rakas anyagot olvastam vegig tole, de csak egy resze kerult a posztba olvashatosagi okok miatt. Irta Bauer vagy nem, hogy egy olyan part nem lehet kormanyon, amely saros a Tocsik-ugyben? Nem irta. A Fideszrol konkretan ilyet irt.

Sajnos az arokasokrol a csucsteljesitmenyeikkel szoktunk megemlekezni. Bauer valahogy a csucsteljesitmenyeket nem az SZDSZ-re tartogatta. Hanem foleg a Fideszre, de Solyomra is. A Solyomra vonatkozo anyag ugyancsak a poszt hosszusaga miatt nem kerult be, de ha akarod, otthon elokeresem csemegezes celjabol.

"Nem árokásás valakiről úgy írni, hogy a szerző bevallottan nem olvassa a megbírált személy munkáit? "

Nem meggondolatlansag hatarozott hangon valotlansagokat allitani?

Csak kerdezem.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.11.06. 13:40:49

Doomhammer · tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/ 2008.11.06. 13:18:08

én is erre próbáltam utalni.

Café, nem az a kérdés, hog mi alapján bírál, hanem hogy hogyan.

Durva párhuzam? embereket kértél, akika jobbon bírálják a saját oldalukat. Mondtunk párat, vannak többen is. A többi a te bajod. Amúgy Lovas és Bayer is itt szerepel lejjebb az árokásók közt.

A bírálókhoz felveheted a komplett Reakciót is. De említette itt valaki a Heti Választ is. Jobbra szokták sorolni Csaba László közgazdászt, ő is sokat kritizál, meg Tőkéczki László is. stbstbstb

Te amúgy úgy képzeled, hogy a jobboldal egy monolit tömb?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.11.06. 13:44:26

Androsz 2008.11.06. 13:25:19:
"Ennek az írásosan dokumentált mintegy hatezer évben még csak előjele sem észlelhető. "

Akkor mi legyen a kommunizmussal?

café 2008.11.06. 13:54:36

Doomhammer · tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/ 2008.11.06. 13:39:13

"Egy rakas anyagot olvastam vegig tole, de csak egy resze kerult a posztba olvashatosagi okok miatt."

De, a jó életbe, a Bauer életműben az SZDSZ bírálat nem mellékág, hanem az egyik főtevékenység. Olyan nincs, hogy valakinek ez elkerüli a figyelmét, ha tényleg utánaolvas. Bauer épp az a személyiség, aki szinte az aránytévesztésig azzal hitelesíti a mondanivalóját, ahogy a saját oldalát bírálja.
Előbb említette itt valaki épp a mai Hírszerző interjút. Csak néhány "árokásó" mondat:

Nagyon súlyos hibának tartom a jóléti rendszerváltást és az SZDSZ Korszakváltás programját.

az SZDSZ maga is kiadásnövelő ígéreteket tett 2002-ben, az informatika vagy az autópálya-építés terén, vagy éppen a diplomás minimálbérrel, amely az 50 százalékos közalkalmazotti béremelés más megfogalmazása. Ebből a pozícióból, ha akart volna sem tudott volna fellépni az MSZP költekezésével szemben, de népszerűségét féltve nem is akart.

mendson 2008.11.06. 13:54:44

Szerettem volna hozzászólni,de nem tudok,mert a posztiró ugy körbeárkolta magát, hogy nem férek hozzá.Pontosabban nem látom -eltakarja a kiásott föld-az értelmét irásának (már elnézést a képzavarért).Persze azon kivül, hogy ismét megmutatta a vilábnak valaki, hogy nálunk mindenki mindenhez ért és mindenhez hozzá tud szólni.Igaz az alkotó és kreaiv kétkezi és szellemi munka még nem megy,de minden nem mehet egyszerre.Na meg egyébbként sem lehet a szentgalleni kaland óta létező hagyományokat felborítani.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.11.06. 13:56:19

café, hülyeség hogy mindent el kellene olvasni valakitől, akiről posztot ír az ember. A főbb tevékenységével kell tisztában lenni.

Androsz,

Dommhammer ironikus embermegváltoztató megjegyzését te komoylan vetted, hiba volt. De gondolj bele, ha a kommunizmus csak szuperemberekkel valósítható meg, akkor utópia. Az emberek nem lesznek sosem tökéletesek. Ebbe nyugodj bele, hiába szidod őket, hogy hatezer éve nem változnak. A földre nem költözik le e mennyország, sem a kommunista, sem a liberális, sem semelyik.

XVI. Benedek írja spe salvi című enciklikájában, hogy Marx abban (is) tévedett, hogy nem ismerte el, az ember szabadsága szabadság a rosszra, a tévedésre is. Ha ezt a kommunizmus mint eszme nem képes elviselni (márpedig így van), eleve alkalmatlan. A tökéletlen emberek sorába pedig nem csak én, hanem te is beletartozol, látatlanban megmondom.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.11.06. 13:59:44

mendson 2008.11.06. 13:54:44

árkold vissza :). Ne tartsd magadban, mondd, írj kommentet. Még szép, hogy Dommhammer védi magát, skizofrén lenne, ha nem tenné. Az még nem körbeárkolás. Szerintem egyszerűen vitatkozik, te árkolod el magad, ha meg sem próbálsz megnyilatkozni, mondván, nem érdemes.

Androsz 2008.11.06. 14:02:41

Doomhammer>Akkor mi legyen a kommunizmussal?

A kommunizmus talán sosem létezett ezen a bolygón. A Szovjetunióban, de talán még az itt-ott elszórt aprócska kommunákban is azért működött hasonló modell átmenetileg, mert a közösség tagjai a közösség átmenetileg összehangolódott elvárásainak akart eleget tenni, ahogy azt a közösségben élő, szocializálódott élőlényeknél megfigyelhető. Az emberek TERMÉSZETE, vagyis a belül elfojtatlanul rejtőző, valódi etológiai motiváció gyaníthatóan sosem változott. Ha változott volna, ma nem ez a szabadrablásos rendszer működne sem itt, sem Oroszországban, a kommunizmus eszméjének legbuzgóbb hívében.

café 2008.11.06. 14:03:20

dszg 2008.11.06. 13:40:49

"em az a kérdés, hog mi alapján bírál, hanem hogy hogyan."

Ez most ars poetica volt? Tehát nem a tartalom a fontos, hanem a stílus? Akkor ez a blog nem állított maga elé ambiciózusabb célokat, minthogy néhány felszínes jelenség alapján osztályoz. Einsteinnek olyan kusza haja volt. Churchill részegeskedett. stb. Végül is ez is egy világértelmezés.

Csak úgy tűnt, hogy a blog épp azt kéri számon a számonkérteken, hogy csak a harcnak élnek. De, ahogy az gyakran lenni szokott, végül a bíráló ugyanazt csinálja, mint a bírált, így ez a blog is többre tartja a mélyebb meglátásoknál a harcot.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.11.06. 14:03:59

Androsz, ez csak azt erősíti, amit az előbb írtam.

Androsz 2008.11.06. 14:04:07

Mellesleg gondoljatok arra, hogy a kommunizmus ideológiájának szerintem lényegi, tömör összefoglalása ez: mindenki képessége szerint, mindenkinek szükséglete szerint. Hol láthatunk most ilyesmit?

gabca 2008.11.06. 14:06:21

calam • sardobalo.blog.hu 2008.11.06. 12:05:11
“Hogy picsába lehet összemosni apuka rémtetteit azzal, hogy most BT mit gondol a gazdaságról, politikáról? BT biztos vagyok benne, hogy dühös apjára ezek miatt, de nem tud mit tenni.”

Már ne haragudj, kedves calam, ezzel két probléma van.
Az egyik nem a fiút minősíti, azaz kicsit OFF, de azért leírom.
A szülőt nem választhatjuk meg, az igaz, de az üzlettársunkat igen, és dr. Eörsi úgy gondolta, hogy jó dolog ügyvédi irodát id. Bauerrel együtt nyitni. Azért ez szerintem tökéletesen jellemzi egyes szdsz-esek szemforgatását (és hiteltelenségét). Más szóval: nyitnál-e közös üzletet egy (nem-)közönséges gyilkossal? Forrásnak pedig ajánlom mondjuk Faludyt, aki szemtanúként, úgy mellesleg, jóval a rendszerváltás előtt megénekelte a Pokolbeli víg napjaimban a Bauer-Ries intim kapcsolatot.

Az apa-fiú viszonyról pedig csak annyit – és ez talán egyféle válasz Doomhammer lázas motivációkeresésére –, hogy azért nem semmi, ha valakinek az apja, anyja és a nagybátyja is ávós tiszt. Nem kicsit terhelt család - nekem ne mondd, hogy egy ilyen családban fel lehet nevelkedni pszichológiailag érintetlenül!
Ifj. Bauer munkásságát szerintem ez jelmezi: mérhetetlenül agresszív ultraliberális dogmatizmus. Az agresszív dogmatizmus talán tekinthető családi örökségnek – a hajlam, vagy a nevelés? Mert hogy túl van a racionalitáson, az biztos! Az ultraliberalizmust is valahogy érteni vélem, mondjuk úgy, “dühös apjára ezek miatt”, ezért túlkompenzál …
Én azt hiszem, ilyen családi örökséggel egyet tennék: nagyon távol tartanám magam a közélettől, mert tökéletesen tisztában lennék azzal, hogy hova vezetett szüleim erőszakos világjobbítása, és annyi önkritikám tán lenne, hogy talán most meg nem nekem osztották a mindent megoldó tudást (mint ahogy apuéknak sem anno). Ehelyett látunk egy görcsösen bizonyítani akaró embert, aki egy hittérítő fanatikusságával osztja az észt a Biztosan Üdvözítő Tudásról.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.11.06. 14:07:01

oké, pontosítok, nem CSAK az a kérdés, mit bírál, hanem hogy hogyan. Bauer közel sem olyan hát, kiérlelt stílusban bírálja a Fideszt, ahogy az SZDSZ-t.

A blog olyanokat szemléz, akik hisztiznek, feleslegesen, indulatosan szítják a feszültséget. Na, Bauer ilyen.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.11.06. 14:07:19

café 2008.11.06. 13:54:36:
"De, a jó életbe, a Bauer életműben az SZDSZ bírálat nem mellékág, hanem az egyik főtevékenység."

Ezt azonban nem arokaso stilusban tette. Hadd utaljak vissza kitalalt peldamra: te azt mondtad, hogy Bauer biralta az SZDSZ-t a Tocsik-ugy miatt. De azt nem mondta, hogy az SZDSZ a Tocsik-ugy miatt nem lehet kormanypart. Azt viszont mondta, hogy a Fidesz nem lehet kormanypart, mert szolobanyazott az elnoke. Bauer SZDSZ-kritikaja politikai velemenynyilvanitas, amivel lehet egyet nem erteni, de nem arokasas. A szolobanyazas viszont kubikus tevekenyseg, abbol is a nagy teljesitmenyu fajta.

Politikai tevekenyseget nem lehet objektiven megitelni, mert az hitektol, meggyozodesktol fugg. Fogalmam sincs, az SZDSZ-nek milyen iranyba kell mennie es nem is erdekel. Engem ezen a blogon csak az erdekel, milyen eszkozoket hasznal a delikvens a velemenye kifejtesere. Ugy adodott, hogy az arokaso szerszamokat nem az SZDSZ ellen vetette be Bauer. Vagy ha tudsz ilyenrol es megadod a forrast, en szivesen felfrissitem a posztot.

café 2008.11.06. 14:07:41

dszg 2008.11.06. 13:56:19
hülyeség hogy mindent el kellene olvasni valakitől, akiről posztot ír az ember. A főbb tevékenységével kell tisztában lenni.

De Bauernél a saját oldalának a bírálata a főbb tevékenység része. Nincs cikke, amiben ne tenné ezt is a Fidesz bírálata mellett.
Csak a legutolsó példa:
Szégyen
nol.hu/belfold/lap-20081030-20081030-1

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.11.06. 14:09:33

mendson 2008.11.06. 13:54:44:
"Persze azon kivül, hogy ismét megmutatta a vilábnak valaki, hogy nálunk mindenki mindenhez ért és mindenhez hozzá tud szólni.Igaz az alkotó és kreaiv kétkezi és szellemi munka még nem megy,de minden nem mehet egyszerre.Na meg egyébbként sem lehet a szentgalleni kaland óta létező hagyományokat felborítani. "

Hulyemagyarok vannak.
Koszonjuk az ertekes hozzaszolast.
Ezt akkor csak neked:
tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/2008/05/dvzlet-az-haznak.html

Gagarin 2008.11.06. 14:11:32

Androsz:
"A kommunisták nem titkolják nézeteiket és szándékaikat. Nyíltan kijelentik, hogy céljaik csakis minden eddigi társadalmi rend erőszakos megdöntésével érhetők el. Reszkessenek az uralkodó osztályok egy kommunista forradalomtól. A proletárok e forradalomban csak láncaikat veszíthetik. Cserébe egy egész világot nyerhetnek.

Világ proletárjai, egyesüljetek!"
(Kommunista kiáltvány)

gabca 2008.11.06. 14:12:21

P.s. (calamnak): Pokorni apjával meg te csúsztatsz, erősen. Azért ne tegyünk már egyenlőségjelet egy piti besúgó (akit azért tudtak mivel zsarolni “szolgálataiért”), meg egy olyan ember között, aki önként és büszkén vitte alezredességig az ávóban! Ez sima maszatolás, nem kéne azért a szart ennyire szétkenni!

Androsz 2008.11.06. 14:12:40

dszg>A tökéletlen emberek sorába pedig nem csak én, hanem te is beletartozol, látatlanban megmondom.

Ez így van, elismerem. Ám én legalább ott tartok már, hogy a kólásüvegre ajándékul rátett, ingyenes pólót vagy karácsonyfadíszt nem szaggatom le több üvegről is. Mert a pofám égne tőle, ha akárcsak a fejemben is megfordulna. Csak példaképp. Ezzel én egy fokozatot már biztosan teljesítettem a lépcsőn, több eredményt most nem is akarok említeni. Ha mindenki csak itt tartana, nem feljebb, csak itt, az hihetetlen állapot lenne, mesebeli. És nem itt tartanánk.

Androsz 2008.11.06. 14:20:56

Gagarin, stimmel. Te talán nem ábrándozol arról, hogy a mostani kormányt, de legalább ezt a gonosztevő állat miniszterelnököt akár fegyverrel is, de eltakaríthassad az útból? Vagy ha éppen úgy gondolod, a Fidesz jó eséllyel várható hatalomra kerülésének rémségét bármilyen eszközzel megakadályozd, félretéve más ostoba emberek tévedésből adott véleményszabadságának nevetséges elvét? Vagy hogy a szélsőjobbos kiscsoportosoknak elsősorban véresre verje a seggét valaki, hogy rájöjjenek, nem szeretjük őket? Nehogy már azt higgyük, hogy az erőszakos érdekérvényesítés ábrándja annyira távolt áll az embertől.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.06. 14:23:54

"Érted, Pokorni Zoltánt sem az apja után ítélem meg (tudom, hogy csak egy szimpla ügynök volt)"

Gabesz, remélem, hogy ezt is elolvastad.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.11.06. 14:26:52

Androsz, ennek mi köze a kommunizmushoz? Én meg nem veszek kólát. :)

"az erőszakos érdekérvényesítés ábrándja annyira távolt áll az embertől."

Ábrándja, te magad mondod. Attól még, hogy hajlamod van valamire, nem kell megtenned. Tudsz parancsolni az érzelmeidnek. Bár, lehet, hogy a komcsik nem tudtak.:)

Gagarin 2008.11.06. 14:28:35

Androsz
más dolog, képzelődni valamin, mint kiálltványszerűen, felszólító jelleggel, minden kételkedés (pedig lett volna okuk rá!- ajánlott olvasmány:mek.oszk.hu/02000/02043/html/521.html) nélkül parancsba adni.
Ha ennek nem 100milló áldozat lett volna az eredménye, talán vitatkozni érdemes lenne rajta. Így nincs.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.11.06. 14:31:26

Szerintem Androsz csak azért írta ezt a sok sületlenséget, hogy hergeljen minket, és jókat röhög most, nem is gondolja komolyan a kommentjeit. :) Lefizette Doomhammer, hogy legyen kommentgenerátor. :)

Gagarin 2008.11.06. 14:31:39

javítás: más dolog képzelődni valamin.
(...)Így nincs értelme.

Androsz 2008.11.06. 14:42:58

dszg>Androsz, ennek mi köze a kommunizmushoz?

Az már baj, ha ezt nem érted. Te letépted volna az a szánalmas pólót az üvegről, amelyet nem veszel meg? Hát volt valaki, akinek erre a pólóra annyira szüksége volt? De említhetnék még jelentéktelenebb ajándékot is, mini CD-t valami semmi énekes egy felvételével, meg a bánat tudja, még mi volt. És ne feledd, ez csak egyetlen példa, amikor az ember nem szükséglete szerint markol bele a közösbe csak azért, mert ott van az orra előtt. A kommunizmus elve arra (is) épül, hogy nem kell őrizni a közös javakat, mert senki nem lopja ki a pénzt az üzemi újság becsületkasszájából vagy a vak koldus tálkájából, hogy a buszon büszkeségből vesz jegyet akár másnak is (a Szovjetunióban ez velünk is előfordult, egyszerűen azért, mert nem jöttünk rá a "jegyautomata" funkciójára, vártuk a kalauzt), sőt, hogy az irodából nem hordom haza a gemkapcsot olyan mennyiségben, hogy a gyerek láncot fűz belőle, mert másra nem tudja felhasználni, és így tovább, nézzetek vissza az emlékeitekbe, sok furcsa dolgot láttatok ti is.

És bizony én komolyan gondolom, amit írok, te pedig legfeljebb szögesen eltérő elveket vallasz, amiért esetleg elbeszélünk egymás mellett.

gabca 2008.11.06. 14:45:06

Calamom, drágám, akkor minek jöttél elő vele (ti. semmi köze a témához)? Ezt nevezik csúsztatásnak, ezért bátorkodtam jelezni.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.11.06. 14:53:04

Androsz, kicsit offtopikok vagyunk, de amúgy pont NEM beszélünk el egymás mellett. Szerintem baj, ha a kommunizmus erre épít, ugyanakkor ez a "lövésváltás" ugye az ember tökéletlen voltának a fejtegetéséből indult ki, és nem változtat azon, hogy a kommunizmus olyan emberképre épít a te kommentjeid alapján (is), amilyen ember nem létezik.

Tegyük fel, hogy szép eszme (szerintem nem az amúgy), de ha a mindig tökéletlen ember számára fogyasztásra alkalmatlan, akkor kukába vele. Általában a mérgező dolgokra azt szokták javasolni, ne vegyük be őket, nem pedig az embert szokták átoperálni.

Gagarin 2008.11.06. 14:53:41

Apukázáshoz:

Szerintem egyszerű a képlet: amíg az SZDSZ harcos antikommunista párt volt, elfogadható és érthető volt az "apukázás" elleni tiltakozás. Amióta azonban összeállt az MSZMP utódpártjával (az mellékes, hogy nemrég szakítottak), azóta, hogy úgy mondjam nem kéne csodálkozniuk, meg felháborodniuk a dolgon. Ugyanis elég jó alapot szolgáltattak hozzá. Az apukázóknak lett igaza.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.11.06. 14:54:28

Egyébként nem téptem volna le.

Androsz 2008.11.06. 15:04:02

dszg>de ha a mindig tökéletlen ember számára fogyasztásra alkalmatlan, akkor kukába vele.

Ez így is történt. Én is innen indultam. A kommunizmus egy utópisztikus ábránd, amelyhez az ember messzemenően éretlen, vagy ha úgy tetszik, más. A kommunizmus jobb lenne, mint ami most van, mert ott nem lenne ilyen reménytelenül szegény ember, mint ahogy ilyen irritálóan gazdag sem. Ha utánagondolsz, a szocialista években a pártvezetőknek sem volt olyan horribilis vagyona, az átlaghoz viszonyítva sem, mint ma. És éhen sem halt ember, sőt, fedél nélkül sem sokan lehettek. Nem volt jó az a rendszer sem, mert abba is alaposan belerondítottak azok, akiknek hatalomhoz sikerült jutnia, de akármilyen hatásra is, egy kicsivel közelebb voltunk akkor az elérhetetlenül távoli ábrándhoz, mint ma. És ez számomra bizonyítja is, hogy végeredményében ma ugyanolyan távol vagyunk a nagy közös tálból való ésszerű fogyasztástól, mint az óegyiptomiak.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.11.06. 15:26:37

JÓ ESET-ben is csak egy utopisztikus ábránd. Én amúgy úgy vélem, eleve rossz elképzelés. Nem szeretném, ha ez az utópia megvalósulna. A kommunizmus egy valláspótlék.

Lehet mondani, hogy ami megvalósult, az nem kommunizmus, de egyrészt az "eszmék" sem légüres térben mozognak, volt száz év, amíg szörnyű rendszerek magukat kommunistának nevezték, Marxra hivatkoztak. Hogy nem azt valósították meg, amit ő mondott? Hát, ez mindig jó végső érv, amire nem lehet mit fölhozni, mivel Marx óta állandóan változnak a viszonyok.

Másrészt én magával Marxszal sem értek egyet. És úgy látom, később Leninék meg a többiek igenis azt próbálták megvalósítani, amit ő mondott.

A nagy közös tálra ugyancsak vonatkozik, amit feljebb írtam, hogy a földre nem költözik le a menyország. Aki azt mondja, hogy meg lehet valósítani egy tökéletes társadalmat a földön, az hazudik.

Androsz 2008.11.06. 15:41:37

Dszg, nem akarok szó nélkül elmúlni, szerintem megállapodtunk ezen a ponton. Üdv.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.11.06. 17:51:52

"Bauer Tamásnak azzal az 1990-ben, az akkori Magyar Nemzetben közzétett gondolatmenetével, mely szerint a modernizáció úgy érhető el, hogy a tulajdonviszonyok terén követjük azt a - gazdaságilag legfejlettebb országokban természetesen évszázadok alatt kialakult - tendenciát, hogy az önállók aránya három-öt százalékot tegyen ki az összes foglalkoztatott arányában (a "fejletlen" Görögországgal szemben, ahol ez az arány meghaladja az ötven százalékot). A neves közgazdász-politikus úgy látta, hogy a rendszerváltás lendülete megtakaríthatóvá teszi ezen önálló vállalkozók körének "természetes" kialakulását, azaz valóságos teljesítmények révén történő kirostálódását. Ennek az elképzelésnek a hátulütőjéről azonban kevesen ejtettek szót: arról tudniillik, hogy ezen három-öt százaléknyi magyar önálló ezek szerint politikai elhatározások, kedvezményezések és döntések, nem pedig a gazdasági versenyben elért eredményeinek betudhatóan választódik ki"
209.85.135.104/search?q=cache:nOCjewOe6yUJ:www.es.hu/pd/display.asp%3Fchannel%3DAGORA0728%26article%3D2007-0715-2316-04JVPH+%C3%A9s+felkai+g%C3%A1bor+2007&hl=hu&ct=clnk&cd=1&gl=hu&client=firefox-a

elfelejtette 2008.11.06. 19:37:24

Bauer tényleg ügyes ásóember. Minden elemzésében bírálja a kormányt és az SZDSZ-t is, ezzel próbálva elfogulatlanságot sugallni cikkeiben. Persze a fogalmazásmódból sokszor kitűnik, mennyire kétszínű dolog ez.

Az egyik ilyen módszer az, amikor a kormányt azért bírálja, mert megijed a reformoktól. Ugye a kormány azért ijed meg, mert az ellenzék nagyon szítja a hangulatot ellene, ami igaz is. Viszont ezzel kapásból indirekten az ellenzékre hárítja a felelősséget. Ezek után persze az ellenzék külön kapja a magáét, hogy az Zorbánbányák destabilizálták a költségvetést 2000-től!, meg hát az ellenzék az felelőtlenül nyilatkozgat.

Pedig ha létezik rossz dolog a politikában az az, amikor valaki ragaszkodik a hatalomhoz, de a hatalom birtokában sem tud cselekedni. Tök mindegy, miért, mert elütötte egy autó a kormányfőt, vagy mert az ellenzék olyan félelmetes számára. Ha nem képes cselekedni, akkor alkalmatlan a feladatra.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.06. 21:31:46

Bauer bírálatairól annyit, hogy azért bírálja a kormányt és az SZDSZ-t, mert keveselli tőle azt, amit épeszű ember sokall.

Apuka kérdéséréről szólván. Nem tudom, ki hogy van vele, de engem Földes "Hobo" László esetében apuka egyáltalán nem zavar. Hallgatom a zenéjét - ennyi.

Fürtöske viszont ne mondja nekem a tutit, ha kérhetem.

Sajnos a hátrányos családi körülmények meghatározzák valakinek az életét. Ha valakinek ávós volt az apja, szembe kell nézzen azzal a ténnyel, hogy a jobbosok nem fognak jóbarátként tekinteni rá. Ahhoz le kell tenni valamit az asztalra, ami BT-nek eddigelé nem sikerült.

Nem a szívünk csücske ő. És ezt kéretik tiszteletben tartani, nem magyarázni, hogy milyen csúnya dolog nem szeretni őt.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.06. 22:21:32

Elpet, szerintem azzal senkinek (nekem legalábbis) nincs baja, hogy nem szeretitek BT, nem kell, gyakran engem is idegesít. Csak ne az apjából következtess rá. Ráadásul mindaz amit tesz, nem mutat hasonlóságot az ávós múlttal, mentalitásban sem.

gabca 2008.11.07. 00:08:55

Hát persze, calam, nyilvánvalóan véletlen, hogy hősünkben a liberális oldal talán legdogmatikusabb kövületét tisztelhetjük. Doom magyarázata is lehetséges persze, hogy tulajdonképpen érdekből védi a védhetetlent, de szerintem ennél sokkal jóindulatúbb magyarázat, hogy hozta a szektás doktrinerséget, ezt a fajta gőgös messianisztikus vakhitet, ami miközben az Ügy ellenségeinek tyúklopás-szerű bűneit természetesen megbocsáthatatlannak tartja, de valahogy oly megértő a hétpróbás gazemberekkel.
Mindegy, én rohadtul képmutatónak tartom ezt a PC liberális baromságot, hogy csak-és-kizárólag az vagy, amivé magadat teszed, mintha tabula rasa születnénk, belevettetnénk egy semleges világba egyenlő esélyekkel.
Sokkal szimpatikusabb (realistább) ebből a szempontból az a konzervatív szemlélet, hogy nagyon is kényszerpályán mozgunk. Meghatároz nemzetünk, a nyelvünk, hogy hova és mikor születtünk, illetve hogy kik a szüleink, genetikai örökségünk, etc. És sajnos a jó és rossz örökség között csak korlátozottan válogathatunk. Ti. mire az ember értelme nyiladozik, az alapszemélyiségünk már mélyen rögzült, értékrenddel, temperamentummal, minden egyébbel. Meg lehet próbálni kitörni, de mindent összevetve a lehetőségek elég szűkek. Ha már kitörési kísérlet, akkor speciel Hobot én is hitelesebbnek tartom, az ő igyekezete valahogy nekem hihetőbb, mint egy olyan emberé, aki azért maximálisan kihasználta a szülei mocskos kezével megteremtett lehetőségeket (tanulás, nyelvek, kapcsolatok).
És ezzel nem a szabad akarat ellen írtam, csak jelzem, hogy borzasztóan naívnak és szemforgatónak tartom, aki azt túlhangsúlyozza predestináltságunkkal szemben. Mert a kettő együtt határoz meg mindannyiunkat. Tetszik, nem tetszik.

gabca 2008.11.07. 00:16:18

Doom, egyébként köszi, hogy megénekelted, hiányzott innen nagyon.
Szerintem talán rá illik a legvegytisztábban a blog mottója: "A nagy aljasságokhoz mindig kellenek értelmiségiek is." Nekem speciel ez a bajom vele. Hagyjuk a motivációt, mert az tényleg csak találgatás!
Sok cikkét olvastam, eleinte még főleg azért, mert olyan meggyőzőnek látszó következetességgel tudja magyarázni a tuttit, kíváncsi voltam, hátha komolyabb érvekkel, mint mondjuk egy Bartus, vagy Tóta W, és esetleg meg tud győzni.
Aztán rájöttem, hogy tulajdonképpen intellektuális blöff, amit előad. Hasonló ebben TGM-hez, bár TGM legalább szórakoztató, és őt legalább már önmagán kívül nem sokan veszik komolyan. Bauernek még trendi bedőlni liberális körökben, ő még sokak szemében orákulum.
Mostanság inkább már csak azért olvasom, mert kíváncsi vagyok, milyen logikai bukfencekkel sikerül megmagyaráznia a megmagyarázhatatlant (példák szép számmal a vitaindítóba linkelve). Kétségkívül izgalmasabb egy okos ember vergődését látni a kognitív disszonancia szorításában.

Téglagyári Megálló 2008.11.07. 07:58:26

Hobo zenéjét én is hallgattam, de azért felmerül bennem, hogy kinek volt szabad és mit a hetvenes-nyolcvanas években.

Utoljára amikor koncertjén voltam, elkezdett fasisztázni a közönség nagyobb épülésére.

Téglagyári Megálló 2008.11.07. 07:59:21

gabca,

attól tartok, TGM sokak szemében próféta

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.07. 08:00:16

Bauer a legutóbb azzal a Fodor Gábornak címzett cikkével kápráztatott el, amelyben fejtegeti, hogy az MSZP-SZDSZ együttműködést azért kell erőlteni, mert igaz ugyan, hogy így meg úgy, de legalább egy demokratikus opciót jelent a magyar jobboldallal szemben. Ez elég világos beszéd. Ő egy olyan ember, akinek soha semmilyen jobboldal nem lesz elfogadható még versengő politikai ellenfélként sem. Azon politikusok vonulatához tartozik, akik a kádári elit és az ún. progreszív értelmiség szövetségét azért tartja fontosnak, mert ebben lát egyedül garanciát a jobboldal közéleti szerepének totális blokkolásához, melyet a legfontosabb célnak tekint. Nem zárható ki ugyan, hogy ez a gondolkodás a szocialzációtól teljesen függetlenül alakult ki, ám a kettő között szoros oksági kapcsolatot feltételezni talán nem teljesen életszerűtlen gondolat

Nagy csapás bizonyos családokba beleszületni. Sok mindenben meghatározza az ember életét. Vannak családok, amelyekből ki kell lépni, amelyekkel szembe kell fordulni, vagy különállásunkat markáns, mindenki számára világosan látható módon kinyilvánítani. Közszereplőként ennek felelőssége nagyobb. Csodálom, hogy ezt magyarázni kell. Nem is teszem a továbbiakban, mert akinek ez elsőre nem világos, annak mondhatok bármit.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.07. 08:10:33

Megálló

Hoboval kapcsolatosan sok minden gondolat megfordulhat az ember fejében. Viszont kétségtelen igazság, hogy a Fekete Bárányok társulata a 70-80-as években nem sorolódott a társadalom krémjéhez. Feró és Lóri társasága nem volt épp a legelfogadottabb és legelőkelőbb társadalmi környezet. És az is biztos, hogy jó kis karriert hagyott ott azért, hogy zenéljen. Billyvel nyomta a bluest a Tervhivatal osztályvezetősége helyett mondjuk.
Az is igaz, hogy a vagabund blúzmen nem épp egy konzervatív életideál, jómagamnak sem jelenkori életprogram HBB-t hallgatni, mint inkább ifjúkori nosztalgia, de annak azért szép és tartalmas.

Téglagyári Megálló 2008.11.07. 08:59:44

Elpet,

rockandroll sztárnak lenni nem tudom miért kevésbé vonzó, mint tervhivatali osztályvezetőnek.

A Vadászatot néhanapján azért én is meghallgatom.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.11.07. 09:21:59

"Vannak családok, amelyekből ki kell lépni, amelyekkel szembe kell fordulni, vagy különállásunkat markáns, mindenki számára világosan látható módon kinyilvánítani."

Ott a pont. Senki sem felelős vagy bűnös azért, hogy hová született, de felelős azért, mihez kezd az örökségével. És itt fontosak a határok. Nem ugyanaz a gyávaság, megalkuvás vagy egyszerű karrierizmus, mint az, hogy valaki kínzónak és hóhérnak áll. Az első elvárt és kötelező volt, a második viszont már nem - bár valóban jelentős anyagi, státuszbeli előnyök és privilégiumok jártak érte. Ifj. Bauer ezeket az előnyöket tudatos és döntőképes felnőttként sem tagadta meg, hanem természetesen élt velük, pedig tudhatta, honnan származnak. Ez köti össze erkölcsileg az apjával, ahogy Hobót és másokat például nem.

Árokásó teljesítménye természetesen ettől függetlenül is tekintélyes.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.11.07. 09:24:58

Téglagyári Megálló: akkor, amikor Hobó kezdte, még nem volt az olyan dicsőséges és egyértelműen előnyös döntés.

Visszatérve az előző kommentemhez -- érdemes Bauert összevetni a különféle főnácik leszármazottjaival és rokonságával, vagy akár az átlagnémettel (!), hogyan néztek és hogyan néznek szembe egy terhes történelmi örökséggel. Teljesen más erkölcsi kategória.

Téglagyári Megálló 2008.11.07. 14:48:21

elGabor,

gondolod a csajok rá se néztek? :-)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.08. 00:12:48

Megálló

Értem én a gondolatmeneted. Hát - kinek mi a jobb életérzés. Mindenesetre nem hinném, hogy mikor Hobo együtt zenélt, együtt lógott a 70-es években a barátaival, neki délben állami Mercedesen hozták volna Rózsadombról a libasültet.
Én az Esztrád-ig követtem a lemezeit, addig nagyjából minden tetszett. Jártunk a klubjába is a Lágymányosi Közösségi Házba, minden vasárnap élő zenét nyomtak, nagyon jó hangulatú esték voltak. Őt gond nélkül be tudtam illeszteni a gondolati világomba. Bauert nem nagyon sikerül, az igaz, nem is erőltetem ezt módfelett.

Bladecatcher 2008.11.08. 15:19:35

"Vannak családok, amelyekből ki kell lépni, amelyekkel szembe kell fordulni, vagy különállásunkat markáns, mindenki számára világosan látható módon kinyilvánítani."

Ezzel én is egyetértek, Hobo ezt meg is tette, 16 éves korától kezdve tényleg csavargott, meg feltalálta a magyar bluest. Ismert sztori, tényleg történelem.

De. Hobo a módszerváltás óta néha szó szerint ugyanazt a ballib slágert nyomja, amit a Mikroszkóp szinpadtól a Népszaváig lehet, hallani olvasni. Ennek eszmei mondanivalója annyiban merül ki, hogy "jó hát gumibotoztak, meg besúgtak, meg borzasztó volt, de legalább nem csattogtak a bakancsok a körúton". Az a mondata meg, hogy jobboldali diktatúrában Schuszter Lóri felakasztatta volna őt....

Pontosan ezért az "én mindenkiben csalódtam" hozzáállásért nem tud vele senki mit kezdeni politikai értelemben. (Néha az az érzésem, ő sem tud magával.)

Bladecatcher 2008.11.08. 15:25:28

Bauert amúgy már hiányoltam. Tökéletes példánya annak a rétegnek, akik "időben" rájöttek, hogy a kommunizmus hajója ronda nagy zátony felé közeleg, és izibe demokratává kell válni a fényes szép jövő meg a mentőcsónak reményében. Csak hát azok a fránya gyökerek.... Roots, bloody roots.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2008.11.11. 01:19:55

calam, szoktam figyelni, ahogy igyekszel itt harcolni, és hát úgy tűnik, sokszor felesleges.

Ami azt illeti, egy olyan nicknek, aki leírja, hogy "Mert az igazsag az, hogy zsidok jocskan voltak a kommunista partban es ennek kovetkezteben az AVO-ban is. Ok kegyetlenkedtek. ", azzal lehet, hogy felesleges próbálkozni.

Még az is lehet, hogy nem gondol rosszra, csak fogalmazni nem tud, de az eredmény ugyanaz.

Akad értelmesebb is a blog szerzőgárdájában.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.11.11. 10:34:47

flugi_ 2008.11.11. 01:19:55:
"Akad értelmesebb is a blog szerzőgárdájában."

Megorult?
Osszekever engem valami nemelittel?
Hat kapjon mar eszbe, en a Haladas rejtett hive vagyok, csakugy, mint Tota W. Arpad.

uk.youtube.com/watch?v=VCnkyf6F_rk

Az olyan hulyeket, mint maga, kozel se lenne szabad engedni a velemenyformalas-bizniszhez. Ez egy veszelyes vilag, nem engedhetjuk meg az olyan balfaszok szerencsetlenkedeseit, mint amilyen maga.

Lelephet.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.11.13. 10:35:47

Ki tette Bauert ide, amikor nem o az arokaso?
www.zoom.hu/cikk.php?cikk=31357
"Ami a magyar helyzetet illeti, hamisnak tartok minden olyan megfogalmazást, ami általában beszél megosztó, árokásó politikáról. Ilyet a Fidesz folytat. Minden szereplővel előfordul, hogy valótlanságot állít, mindenhol becsúsznak tisztességtelen érvek és kijelentések, de míg ez a többi politikai szereplőnél félrelépés, addig a Fidesznél ez a norma."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.11.17. 10:19:45

www.zoom.hu/cikk.php?cikk=31681&fejezet=1
Koszeg Ferenc beszel.
"Bauer Tamás viszont már 1990-ban úgy vélte: a Fidesz valójában nem liberális párt, ezért az SZDSZ-nek a szocialista párt demokratikus, liberális politikusaival kell együttműködnie. Azt mondhatni, Tölgyessynek nem volt dilemma elutasítani, Bauernek nem volt dilemma szorgalmazni a koalíciót."

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.11.18. 11:54:57

flugi_ 2008.11.11. 01:19:55

Ezt történészi munka még nem vonta kétségbe, a jelentőségéről lehet vitatkozni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.11.18. 12:05:52

dszg 2008.11.18. 11:54:57:
"Ezt történészi munka még nem vonta kétségbe, a jelentőségéről lehet vitatkozni."

Valoszinuleg fluginal az a logikai problema utotte ki a biztositekot, miszerint minden kommunista zsido kegyetlenkedett-e (a kommentemet igy is lehet olvasni) vagy csak egyesek. Szerintem ez nagyon mellekes kerdes. Az mar erdekesebb kerdes, Bauer Miklost miert nem vontak sose felelossegre, de meg ez sem kapcsolodik szorosan a post temajahoz. Az viszont hozza is kapcsolodik es nagyon erdekes is, miert vonzodik Bauer Tamas, a fia, olyan renduletlenul az utodparthoz, amit utoljara eppen Koszeg Ferenc erositett meg.

osborne 2009.02.11. 18:14:49

A Magyar Demokratikus Charta nyilatkozata a Fidesz gyalázatos viselkedéséről a veszprémi gyilkosságot követően

A Fidesz elnöksége újabb demokratikus határt lépett át akkor, amikor közleményében a Veszprémben történt szörnyű gyilkosságnak etnikai színezetet kívánt adni, és a roma kisebbséggel hozza összefüggésbe a történteket. Hazugság, hogy Magyarországon az elmúlt években drámain emelkedett a brutális bűncselekmények száma, és alaptalan a vád, hogy a kormány nem akarja garantálni az emberek életének, családjának és vagyonának biztonságát. Nemtelen politikai hisztériakeltés azt állítani, hogy itt bárki is „etnikai alapon próbálja mentegetni az elkövetőket”, hiszen senki ilyesmivel nem próbálkozott. Felelős állampolgárok arra próbálták felhívni a közvélemény figyelmét, hogy nem tehetünk felelőssé egy egyébként is kiszolgáltatott kisebbséget néhány elvetemült bűnöző tetteiért. Meggyőződésünk, hogy jó érzésű honfitársaink velünk együtt elutasítják a kisebbségellenes indulatkeltést, jelenjen meg az akár újságírók szennyirataiban, akár párttestületek közleményeiben.

Bauer Tamás, Fleck Zoltán, Vásárhelyi Mária, Vitányi Iván
a Magyar Demokratikus Charta szóvivői

88wx335dsf 2009.04.08. 14:22:43

A Bauer Manikűr Szalon hungarikum-e?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.09.30. 12:20:30

A Napkelte kihajintasa a koztevebol az orbani diktatura eloszele.

nol.hu/belfold/bauer_tamas__a_nap-kelte_csak_izelito
"A Nap-kelte felszámolása - a vidéki színházakkal történtek után - újabb ízelítő abból, amire az élet minden területén számíthatunk, ha a Fidesz megszerzi a kormányhatalmat."
süti beállítások módosítása