HTML

Árokásó Top100

Keressük a száz leghisztisebb magyar árokásót! Gyertek segíteni! M o t t ó : "A nagy aljasságokhoz mindig kellenek értelmiségiek is." (Konrád György)

Tessék, egy lapát! - friss topicok

  • lac1: @tesz-vesz: Melyik öreg ávóst? Amelyik még itt rontja a levegőt, még mindig sok van, túl sok. (2023.04.29. 08:53) Debreczeni József
  • tesz-vesz: @csorsza: hogy hívták az öreg ávóst? a vén komcsit aki mindig pattogott? kinek volt az apja? elfel... (2023.04.28. 17:32) Para-Kovács Imre
  • osborne: Végül elhunyt: mandiner.hu/cikk/20211130_kulfold_halalhir_balogh_s_eva (2021.12.01. 23:20) Eva S. Balogh
  • lac1: @lényeglátó: Úúúúú...! Te is visszajársz ide? (2020.07.19. 09:43) Az árok filozófiája
  • : @KopaszMercis: Újságíróink igen nagy részének nincs meg a kellő kultúrája, s az ezzel járó morális... (2020.06.14. 15:42) Bencsik András
  • : @User1: Sajnos nem bűnbánó! A polip csápjain lógnak a köz pénzéből mesés jövedelmeket zsebre vágó ... (2020.06.14. 15:38) Bánó András
  • : Sok majom hozzá szoló 1 se tudja, gazember Siklósi Norbert sajtócézár, (Kádár alatt) lánya? (2020.06.14. 15:34) Siklósi Beatrix

árokba néz

A dicsőségfal

aczél endre (1) ágh attila (1) andrassew iván (1) avar jános (1) babarczy eszter (1) bacher iván (1) balavány györgy (1) balogh eva s (1) bánó andrás (1) bartus lászló (1) bauer tamás (1) bayer zsolt (1) bencsik andrás (1) bitó lászló (1) bodor pál (1) bogár lászló (1) bölcs istván (1) bolgár györgy (1) budaházy györgy (1) buda péter (1) csepeli györgy (1) csintalan sándor (1) debreczeni józsef (1) dessewffy tibor (1) egei antal (1) eötvös pál (1) farkasházy tivadar (1) fogarasi istván (1) földesi margit (1) föld s péter (1) forró tamás (1) fricz tamás (1) friderikusz sándor (1) gábor györgy (1) gati charles (1) gerő andrás (1) gréczy zsolt (1) györgy péter (1) hankiss ágnes (1) hardy mihály (1) havas henrik (1) hegedűs lóránt ifj. (1) heller ágnes (1) horváth zsolt (1) jakupcsek gabriella (1) juszt lászló (1) kartal zsuzsa (1) kende péter (1) kerényi imre (1) kéri lászló (1) koltay gábor (1) konrád györgy (1) kornis mihály (1) kovátsch gamma bertalan (1) krausz tamás (1) lendvai paul (1) lovas istván (1) mészáros tamás (1) moldova györgy (1) molnár balázs (1) morvai krisztina (1) nádas péter (1) napkelte (1) orosz józsef (1) para kovacs imre (1) pilhál györgy (1) polgár tamás tomcat (1) pörzse sándor (1) rákay philip (1) r székely julianna (1) sas józsef (1) seszták ágnes (1) siklósi beatrix (1) szakonyi péter (1) szentmihályi szabó péter (1) tamás gáspár miklós (1) tamás pál (1) tamás tibor (1) tóta w árpád (1) tóth gy lászló (1) ungvári gyula (1) ungvary rudolf (1) vágó istván (1) vágvölgyi b andrás (1) vanko zsuzsanna (1) vásárhelyi mária (1) závecz tibor (1) Címkefelhő

Apablog

Kornis Mihály

2008.07.12. 14:25 Syr Wullam

Kornis Mihály íróról sok mindent lehet tudni. Amit ő maga tart fontosnak elmondani saját magáról, az ott van a honlapján, amit pedig valami oknál fogva nem (vagy kevésbé) tart fontosnak közölni olvasóival, az némi guglizással könnyen megtalálható.

K. gyakran idézett pièce de résistance-a, a "mi sokkal jobban gyűlölünk benneteket, mint ti minket". De van ennél sokkal jobb is. Az alábbi szöveg a Magyar Narancs 1996. október 17-i számában jelent meg.

Íme hát maga a mester, in his own words (kommentáromat lásd a szögletes zárójeles jegyzetekben):

Naplórészlet [1]

 

1993. szeptember 14. kedd [2]

 

Ma, a Kádárban Sándor Gyuri [3]. Nagyjelenet [4]. Bejőve látom, hogy ott ül, többekkel. Nincs lelkierőm kifordulni az Étkezdéből, de iszonyodom [5] a lehetőségtől, hogy "szervusz, kérlek, hogy vagy", vagy ilyesmi, ezért neki háttal ülök le [6], és az újságomba mélyedek. Már majdnem el is feledkeztem a jelenlétéről, az ebéd közepén tartok, amikor felharsan, "szervusz Kornis Mihály, ez egy híres író, satöbbi", és csak mondja-mondja, csinálja a műsort, a szokásos hangerővel, mint egy takarítógép [7], torkomon akad a falat [8]. Ilyenkor szoktam hibázni, dadogni vagy kiabálni, de most nem, fel se emelem a fejem az újságból, "ne köszöngessél, Gyurika, már nem vagyunk olyanba" [9], mondom, csaknem halkan, és ennék tovább, de ezt nem bírja ki, feláll, odajön, azt játssza, hogy majom [10], lógatja a karját, "akkor személyesen teszem tiszteletemet!", a tányér és a szájam közé hajol [11], "akarod, hogy megalázkodjam" [12], satöbbi, próbálok nem törődni vele, nem nézek rá, "hagyjál békén Sándor György, nincs beszélgetés, menj innen" [13], de nem tud leállni, azt is tudom, miért, fél [14], "mondd, te halhatatlan ember, mit csináljak, hogy visszaköszönj nekem, kezet csókoljak?" [15], felnézek, ebben a pillanatban halálos csend lesz a Kádárban, még mindig nem vesztem el a fejemet, "menj ki, és csókold meg a Klauzál téri öreg zsidó néniknek a kezét, tőlük kérjél bocsánatot" [16], talált, süllyed, "úgy van, igaza van, végre valaki megmondta neki" [17], mekegi mögöttünk egy nagyon öreg hang [18], ami S. Gy.-t összecsapott ripacskodásra készteti, erőszakosan megcsókolja a kezemet, méltatlankodik, ököllel csapkodja az asztal sarkát, mindenki minket néz, izzad a feje [19], megsajnálom, átölelem, "menj már ki", súgom a nyakába [20], lázasan szidni kezdi az SZDSZ-t [21], hát ezzel itt nincs túl nagy sikere, "te bármit csinálhatsz, akkor is szeretlek, viszont az Esterházynak sose fogok megbocsátani", "hogy jössz te ahhoz, hogy haragudjál az Esterházyra, hát ő a te keresztanyád vagy mid, Gyuri" [22], és már nevet az étterem, még csak nem is ellenségesen, szeretik itt a Sándor Gyurit, mint az elkódorgott mihasznát a bolond szülők, biztatnak minket, fogjunk kezet, kezet fogunk [23], de amikor kimegy, egy nyolcvan-százéves vendég szenilis-józanul azt mondja, "úgy kell neki" [24]; egy öreg fotós pedig mesélni kezdi, hogy ezt a Gyurit kicsi gyerekként, ’44-ben a Duna-partra kísérték a nyilasok, és akkor ijedt meg, azért dadog, azért törleszkedik az Antall-huszárokhoz… [25] Kihűlt a kajám, de legalább jó napjuk volt az öregembereknek, pont a legigazibb törzsközönség van itt, csupa olyan, aki már a háború előtt itt evett állítólag [26]. Ma újra félnek: ülnek borzasan a pléhkanaluk mellett, egész nap azon filóznak, hogy bevagonírozhatják-e őket újra, vagy az kizárt. [27] Mégis, szégyellem magam a jelenet miatt. Jobb lett volna, ha nincs. [28]

Jegyzetek:

[1] Avagy ki a náci és mitől az? Ad notam "a szembenállás, az acsarkodás, a láger-morál máig a lételemünk". K. szeret naplót írni. Az általa 1977 őszén elindított szamizdat napló (lásd A Napló, 1977–1982: Válogatás, Budapest: Minerva Kft., 1990) kötelező olvasmány mindazoknak, akik meg akarják ismerni az ún. demokratikus ellenzék mindennapjait és kíváncsiak az árokásók (köztük Ungváry Rudolf vagy Tamás Gáspár Miklós) előéletére.

[2] A dátum fontos: a „mi sokkal jobban gyűlölünk benneteket” és a naplórészlet kb. egy időben született. Hogy K. miért 1996-ban, azaz három évvel az események után tartotta fontosnak közölni 1993-ban írt sorait? Nem tudom.

[3] Google is your friend. Útbaigazításképpen: S. katolizált zsidó, az 1990–1994 közötti működő konzervatív kormány támogatója. Épeszű ember természetesen nem foglalkozik mások származásával, K. szemében azonban ennek az életrajzi elemnek jelentősége van.

[4] Mint egy Shakespeare-darabban, csak ott nem szólnak előre.

[5] Figyeljünk az erős indulati töltésű szavakra itt és a következőkben!

[6] Azaz K. nonverbális eszközökkel is kifejezi S. iránti megvetését és iszonyatát.

[7] Stilisztikai megoldás; értsd: "nem ember”. Meghülyült a kommentátor? Nem. Vö. pl. Kövér László ún. köteles beszédének vagy Orbán Viktor "genetikai determinációt” felvető tusványosi szavainak balliberális értelmezésével.

[8] Nem mondja meg, mit evett. Ennek K.-nál esztétikai jelentősége van: "Írni lehet úgy is, hogy az ember saját magát világosítja fel, világítja meg, teszi egésszé. A naplóírás ennek a kitüntetett módja. Az a jó napló, ami merő tudatosítás. Nem arról szól, mit ettem ebédre, hanem arról, hogy milyen gondolatok, képek, felismerések futottak át bennem, látszólag érthetetlenül, mivel látszólag ez nem kapcsolódott a napom történéseihez. A napló által bensővé tehetjük a külsőt. Ez önmagában hallatlanul értékes, világot teremt". Ja, hogyne.

[9] K. úri nonchalance-szal rázza le S.-t. Helyesen: "olyan viszonyban". De miért a nyelvi igénytelenség? K. egyfelől így érzékelteti az olvasóval személyes coolságát (az angol szó mindkét eredeti jelentésében), másfelől oly mértékben megveti S.-t, hogy nem méltatja értelmiségitől elvárható kommunikációra.

[10] Ügyes! A szerző nem majmozza le S.-t, mert annak hátrányos jogi következményei lehetnének számára. Az "azt játssza, hogy majom” fordulat a már említett ([7] jegyzet) dehumanizálás nyelvi eszköze.

[11] Nehéz elképzelni a jelenetet. K. nem magas ember, a szája és a tányér között S. feje nehezen férne el. De akkor miről van szó? Az ellenfél/ellenség fizikai lekicsinyítése stíluseszköz. K. túl jó író ahhoz, hogy egy ilyen elemet ne tudatosan épített volna be a narratívájába. Vagyis arról van szó, hogy S. olyan mélyen hatol be K. személyes terébe, amit az emberek többsége már inzultusnak és viszolyogtatónak tart. Ezt az érzést akarja K. felpiszkálni.

[12] Ha az értelmes olvasó nem kérdőjelezi meg eleve a jelenet igazságtartalmát, itt kell rájönnie először, hogy S. (K.-t kigúnyolva) alkalmi performance-ba kezd. K. azonban ezt jól láthatóan nem érzékeli sem ekkor, sem a továbbiakban. Lásd [15] jegyzet.

[13] Az ellenfél/ellenség teljes nevének tegezéssel kombinált használata szándékosan sértő; vö. "Te egy f*sz vagy" és "Ön egy f*sz".

[14] Elegáns összekacsintás az t. olvasóval; tkp. ezt mondja: "Fél. És mi tudjuk, hogy aki fél, az nem demokrata". K. itt még nem fejti ki, hogy S. ugyan mitől félhetne 1993-ban egy étteremben. A MaNcs olvasói azonban tudják, hogy miről van szó; a gyengébbek és az utókor kedvéért pedig K. alább ki is bontja narratívájának ezt a szálát. Lásd [21], [25] és [27] jegyzetek.

[15] K. még mindig nem veszi észre, hogy nem S. foglal helyet a (sit venia verbo) szopott f*sz kellemesebbik végén. Vö. [12] jegyzet.

[16] Elhangzik a varázsszó ("zsidó"), megérkeztünk. Erre a pillanatra készítette fel K. az olvasót az eddigiekben. A takarítógép-hangerejű, félős, a másik ember személyes terébe otrombán behatoló kvázi-majomnak bocsánatot kell kérnie közelebbről nem részletezett bűnéért. Lásd [25] jegyzet.

[17] Touché – legalábbis K. szerint, a "nagyjelenet" közönsége pedig meg is erősíti ebben a hitében.

[18] K. nincs nagy véleménnyel a vendégekről. A "mekegi" ige az alacsony tömeghez képest horatiusi magasságokba emeli K.-t. És ez a cél.

[19] A "ripacskodás" említésével K. a szöveg negatív hősének elevenébe vág. Kevés szó van, amellyel jobban meg lehetne alázni a humoralista S.-t. A mondat folytatásában K. (hite szerint) végleg megsemmisíti S.-t. Fokozható-e még jobban a szöveg intenzitása? Fokozható.

[20] Az ölelés a pozitív hős K. leereszkedő, egyben önfényező gesztusa, a "nyakbasúgás" gyengéd közvetlensége pedig ex post facto emeli ki a K. szája és tányérja közé furakodó (vö. [11] jegyzet) S. otrombaságát.

[21] Ha az olvasó nem tudta volna, ez S. egyik bűne. Vö. [14], [25] és [27] jegyzet.

[22] S. (K.-val ellentétben) nem tagja a langymeleg (pun not intended) ballib körnek. Az Esterházy "keresztanyaságára" történő hivatkozás különösen aljas stilisztikai megoldás a katolizált zsidó (vö. [3] jegyzet) S. személyével kapcsolatban. A kontextust figyelembe véve tehát kétsége sem lehet az olvasónak, hogy itt nem valami kedves, a tékozló fiúnak megbocsátó gesztus leírását olvassa.

[23] Kézfogás és "nem ellenséges" nevetés? Hát mégis van megbocsátás? – kérdezheti az olvasó. Látni fogjuk, hogy nincsen. A leírtak a szöveg következő csúcspontját (vö. [25] jegyzet) készítik elő. Negatív főszereplő el, pozitív főszereplő és közönsége a színen.

[24] Kezdődik. Hiába hát az ölelés, a már-már homoerotikus "nyakbasúgás" és közönség "megbocsátó" nevetése – S. távollétében fog megsemmisülni.

[25] A narratíva második csúcspontja, amelyben az eddig elmondottak értelmet nyernek. Végre a beavatatlanok számára is fény derül S. zsidóságára: S. bűne megbocsáthatatlan, mert annak ellenére, hogy majdnem a nyilas terror áldozata lett, kilépett övéi köréből és átállt az ellenséghez. A gyermekkorban elszenvedett traumából levezetett félelem (vö. [14] jegyzet) – amely, mint majd kiderül, nem csupán S.-t jellemzi (lásd [27] jegyzet) – vitte arra a negatív hőst, hogy elárulja sajátjait. Bónusz: K. másutt elhangzott szavai ("Én pedig alkatilag képtelen vagyok a tapintatra") új értelmet nyernek. Olvassuk el többször is ezt a részt, ízlelgessük kevéssé kifinomult aljasságát!

[26] A mű (szinte) kész, s az alkotó – aki közönsége kedvéért az ebédet is hagyta kihűlni – megpihen. Győzött. Az ellenség megsemmisült. Vagy mégsem?

[27] A történet tanulságaként K. felmutat egy másik fajta (vö. [14] jegyzet) félelmet is. Ez a félelem azonban – és ezt különösebb részletezés nélkül is éreznie és tudnia kell az olvasónak – morálisan S. félelme fölött áll. Ez a félelem a "körön belüli" öregemberek, a meg nem alkuvó, a nem "törleszkedő" túlélők félelme. Ez az a félelem, amelyet K. és a hozzá hasonló árokásók máig instrumentalizálnak, ha politikai céljaik eléréséről van szó.

[28] Nuff said. És jobb lett volna, ha a jelenet K.-féle leírása sem jelenik meg soha. A szerző esetleg megfogadhatta volna másoknak adott kéretlen tanácsát: "Jól írni annyi, mint azt tudni, hogy miről és hogyan érdemes hallgatni". Ezzel az írással mindenesetre sikerült megcáfolni saját magát, írói hitvallását is: "Írni szerintem az emberi intelligencia megnyilatkozásának egyik csúcsa, agyunk egyik legmagasabb szintű funkciója, melynek a jelentőségét csak a zenéléssel, vagy a matematikával való foglalatossággal tudnám összemérni". Hát nem. Ez az írás nem az írói intelligencia csúcsa, hanem az árokásás és a politikai túloldallal szemben táplált irracionális gyűlölet szomorú (bár briliánsan megírt) dokumentuma.

Hiszterométer: 9/10

31 komment · 2 trackback

Címkék: kornis mihály

A bejegyzés trackback címe:

https://arokaso.blog.hu/api/trackback/id/tr15565005

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Antalltól Orbánig – Kornis Mihály diktatúrái 2012.03.12. 08:51:24

  Szombaton a Kossuth téren, a metrókijárat és a Parlament Cafe között egy hajléktalan Fedél nélkült árult. Amikor adtam neki pénzt, azt mondta: köszönöm, két napja ülök itt, azóta nem kaptam semmit – ekkor már majdnem egy órája tartot...

Trackback: Kornis: Hogyan szokjunk le a cigarettáról zs*dóként? 2011.02.25. 20:55:05

Kornis és a szemléletváltás... tévedtem.   "... Mégis tíz-húsz évig úgy tűnt, hogy hiába. Mikor ezen úgy kétségbeestem, hogy már az sem érdekelt, hogy tudok-e dolgozni, az viszont igen, hogy rágyújtok-e aznap: ráébredtem a megoldásra.–...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maior exercitus · http://defense.blog.hu 2008.07.12. 19:04:53

Kétféle borzongás jött el.

A jelentéktelen embertől való, aki önmagát rejtélyes okból, teljesen megalapozatlanul "A NAGY ÍRÓ"-nak, elit intellectuelle-nek véli, és ez a nagyarcúsága P. Howard "nagy Levin"-jének szerepét idézi, meglepett felröhögésünket vonva maga után.
Ez az ember BETEG. Gyűlöletbeteg.
S jelentéktelen.
Haragudni nem lehet rá - önmaga együgyűsége elrontja a kacajra húzódó szánk ízét.

Az elemzés, "Syr Wullam" tollából, az MEGVILÁGÍT minket, tudatlan, bőgatyás fütyüllősbarack-vedelőket...
S a végére kegyetlenül bepörög, "fölgerjed szittya vérem", mert egy Senkitől, lábunk előtt tekergő csúszómászótól tűrhetetlen az utunk keresztezése, hát CSIZMASAROKKAL KELL A FEJÉRE TAPODNI !!

Árokásó 2008.07.12. 20:16:23

Syr Wullam, gratula, az árokásás egy kirívó példájának igényes és elgondolkodtató elemzését olvashattuk.

És ez a mondat...

"ezt a Gyurit kicsi gyerekként, ’44-ben a Duna-partra kísérték a nyilasok, és akkor ijedt meg, azért dadog, azért törleszkedik az Antall-huszárokhoz"

...az egyéni és társadalmi tragédia mocskos kihasználása, aktuálpolitikai célokra való felhasználása, hatalmas csúsztatással és összemosással, brr...

Francois Pignon 2008.07.12. 20:37:48

Szép munka, nagy árokásó.

(De azért egy ilyen hosszú bejegyzésbe tényleg nem lehet egy more-taget tenni?)

Syr Wullam 2008.07.12. 21:51:36

Francois Pignon, betenném én a more-taget örömmel, ha tudnám hol lehet megtenni [blushing smiley] ...

maior exercitus, jómagam nem vagyok híve a fizikai erőszaknak (= politikai és esztétikai kifogásaimat sosem fejezném ki csizmasarokkal, de egyébként tangapapuccsal sem). Éppen arra próbáltam rámutatni, hogy mit eredményez az irracionális gyűlölet, ha kellő íráskészséggel párosul. Amúgy a jegyzeteim mellé szerintem nem kell rugdosás. ;-)

Francois Pignon 2008.07.12. 22:10:30

Bocs. ;)

Beraktam, próbáltam leírni itt kommentben, de úgy nem jelenik meg itt a blogban a tag kódja.
A forráskódban megtalálod, more, két háromszögzárójel között felkiáltójellel és gondolatjelekkel, na az az, forráskódban rakosgathatod tetszés szerint.

És bocs, nem izélgetésnek szántam, csak egy hosszú posztnál mindig megvan az a hátrány, hogy az oldalra tévedő olvasó már nem jut el a második bejegyzésig.

Syr Wullam 2008.07.12. 22:20:11

Aha, megtaláltam, szerkesztettem, köszönöm! Különben nem tekintettem izélgetésnek a megjegyzésedet. ;-)

Francois Pignon 2008.07.12. 23:57:49

És azt árkok túloldaláról egymásnak átkiabálás kapcsán jegyezzük meg ismét:
www.magyarhirlap.hu/Archivum_cikk.php?cikk=144537&archiv=1&next=0

Oli bácsi 2008.07.13. 10:11:23

Ez klassz vót.
Mesteri.

Vazul · http://hun-empire.spaces.live.com 2008.07.13. 20:16:12

Inpulzív vagyok, mint az lelkes állatok, hamar dülledőn dühöngök, s reped a józanság darabokra...

Én taposnék.

Vazul · http://hun-empire.spaces.live.com 2008.07.13. 20:23:24

Francos Pinyó,
nem keresztényi cselekedet a már meggyónt vétkek fölhánytorgatása...

Jó kezekben az magyari penna, ha Zsolti bajviv...

expect.blogter.hu/?post_id=257060

Ez tőlem, Kornis-ügyben (is), militáns nagy kamasztól.

Syr Wullam 2008.07.13. 23:16:17

Vazul, Francois Pignon arra utalt, hogy B. Zs. uszodai rozmárjának Kornis a modellje ... ;-)

Vö. andrassew.blogspot.com/2008/03/kedves-zsolti-rajta-vagy-kapva.html és www.kornismihaly.hu/andressew.html

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.07.14. 16:50:49

Na-gyon jó volt. Kornis sajna egy idegroncs, és kurva nagy ásója van.

Kündü, a Kurszán 2008.07.14. 22:55:48

Syr Wullam:

Bibliám énnékem B. Zs.két "medencéje"...
Lásd:
expect.blogter.hu/?post_id=257060

Kicsi elmélyülten offenzív, de én emberből vagyok másodsorban...

Elsősorban m a g y a r .

Reckl Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.07.21. 13:33:26

Kezdjük az elején! Sándor György egy elmerozzant öregember. Szerintem kizárólag szánalomból szerepeltetik. Annak idején nagy megrökönyödést jelentett "átállása" a MDF-hez. Ezt sokan a mai napig nem felejtették el neki, pedig igazán nem csinált semmi rosszat.

De Kornis írása elmondhatatlan undort vált ki belőlem. Azt hiszem, ez az egyik ős-árok. Amikor az ügyetlenkedő, valójában csak magyarkodó MDF-kormányt kezdték újfasisztának ábrázolni. Ez mai szemmel nézve (az írás születésekor alig múltam 10) a politikai tisztességtelenség mintapéldánya.

Másrészt Kornis a bunkó. Ha az embernek köszönnek, akkor illik visszaköszönni. Ez még váteszekre is igaz.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.07.21. 13:36:12

"egy idegroncs, és kurva nagy ásója van."
:)))))

tevevanegypupu · http://tevevanegypupu 2008.09.03. 01:03:45

Aha, az indokzsido, aki nagy valoszinuseggel nem szeret zsido lenni, ezert aztan nagyon eltulozza.

Gagarin 2008.09.03. 13:05:50

Tetszik a bejegyzés, szellemes írás.

Egyébként Kornis szerintem nem tehetségtelen író, csak KICSIT mintha néha túlreagálná a dolgokat...

Arra azért kívácsi lennék, hogy azok, akiket ő "mestereinek" tekint (Hamvas, Erdély Miklós) hogyan értékelnék mostani, Nők Lapjás korszakát...

gabca 2008.09.03. 20:32:57

Többen említették, hogy hősünk beteg.
Nevezzük néven a gyermeket: poszt-traumatikus stressz szindróma.
(Az érdeklődő laikusoknak pl. R. J. Comer: A lélek betegségei - Pszichopatológia, Osiris 2005)
Úgy érzem ez méltánytalanul kevés figyelmet kap (talán rosszul értelmezett tapintatosságból) a magyar közbeszédben.
Nálunk szerencsésebb országokban
1. A holokauszt-túlélőket szakemberek (pszichiáterek, pszichológusok) kezelték, sőt, a holokauszt-túlélők voltak a betegség leírásának egyik ihlető csoportja a vietnámi veteránok mellett. Kornis persze kicsit később született, de ha a szülők nem dolgozták fel, miért ne hagyna nyomot a gyereken? Ilyen szempontból írásait tekinthetjük akár "klinikai naplónak" is.
2. Az egyéni feldolgozáson kívül megtörtént az össztársadalmi feldolgozás is (úgy, ahogy). Nálunk Bibó igéretes kezdeményével csírájában el lett ez fojtva, valamiért ... (Pedig társadalmi szinten mindkét félnek lett volna mit feldolgozni.)

Úgyhogy a rendszerváltással a sok egyéni mellett felbuggyant a kollektív neurózis is. Én egy csomó árokásó munkásságát ezen neurózis tüneteként kezelem. Beleértve a másik oldal kimagasló teljesítményeit is (ld. B.Zs.), akiknél valahogy hiányolom az alapvető megértést, azt, hogy ennek megfelelően a kornisok írásait helyi értékén kezeljék.

Syr Wullam 2008.09.03. 21:10:49

Szerintem nem beteg; ilyen. ;-) Ne felejtsd, hogy a fenti szöveggel három évig várt, mielőtt publikálta volna. Ez nekem nem igazán látszik bármiféle lelki bajra utalni.

Kornis szerintem sem tehetségtelen író. Ha az lenne, a kutyát sem érdekelné, hogy miket írogat össze.

gabca 2008.09.03. 21:59:34

"Ne felejtsd, hogy a fenti szöveggel három évig várt, mielőtt publikálta volna. Ez nekem nem igazán látszik bármiféle lelki bajra utalni."
Szerintem ez azért nem mond feltétlenül ellent a betegségteóriának. Abban meg talán nincs vita köztünk, hogy azért egy ilyen szöveg (és hasonlók), valamint monomániája nem vall normális gondolkodásra. Erre meg nagyon is magyarázat egy feldolgozatlan holokauszt-trauma, súlyosbítva a Rákosi-, majd Kádár-korban szocializálódással.

"Kornis szerintem sem tehetségtelen író."
Tehetsége szerintem csak a sok-sok anonim, ellenben hasonlóan sérült ember masszájából emeli ki (akik tényleg az ilyen írások alapján döntik el, hogy márpedig a jobboldalra sose szavaznak - mert valljuk be, ez baromira működik náluk).

Syr Wullam 2008.09.04. 01:41:50

Hát, ha élne, Virág Teréz biztosan rávetné magát az esetre, mert a K. M. fenti szövegből kivilágló gondolkodásmód valóban távol áll attól, amit ún. józan paraszti ésszel normálisnak lehetne nevezni.

A publikálás előtti hároméves szövegérlelés egyébként nem csupán K. M. sajátja; a következő kontribúciómban erre fogok rávilágítani. Stay tuned. ;-)

tevevanegypupu 2008.09.28. 15:25:04

Bocsanat, hogy egy masik irotol ajanlok egy konyvet, amiben Kornis Mihaly nagyon sokat beszel magarol. Karinthy Marton: A vihar kapuja-rol lenne szo. Kornis borzasztoan, rettenetesen elkotelezett irokent ismert (mas jelzot nem tudok talalni arra a viharos gyuloletre ahogy neha megnyilvanul), de ebben a konyvben szinte szimpatikus. Elkepzelheto, hogy csak azert mert Karinthy Marton kerdezi.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.04.24. 00:38:32

andrassew.blogspot.com/2008/03/kedves-zsolti-rajta-vagy-kapva.html

namost, andraseww (aki debil egyébként) azt álltja, nyilonán kornis mondta neki, hogy a medencében még kornist zsidózták le, mert ő kikérte magának, h ott lefröcskölték, v vmi ilyesmi.
jó lenne tudni mi az igazság a medencés sztoriban, de léynegen nem változtat: ezek tényleg azt csinálják, amit a kornis-szerú ember a medencében, oktalanul antiszemitáznak.
szerintem kornist, andresewet is, bayer, meg a forrását is rá kéne kötni a poligráfnak, aztán uccú neki az igazság kiderülne.
(de ezzel csak sajna a mónika showban élnek, pedig a politikában és kéne)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.05.17. 21:14:51

hoppá
valamiéárt Kornis jutott eszembe ezt olvasván:

"Az jutott az eszembe: a zsidók mindunatalan kitermelik az ilyeneket. Eddy Cantor. Jerry Lewis. Abbie Hoffmann. Lenny Bruce. A csúcson lévő zsidót, akit semmihez és senkihez nem fűz békés kapcsolat."

Hoppá, elúbújt xxx-ból a Bayerzsóti? :DDD

a megfejtés itt, hogy kit idéztem:
evocatio.blog.hu/2009/05/17/philip_roth_szellem_el_2 :DDDDDDDDDDDD

Syr Wullam 2009.06.24. 21:11:42

@murci/szamárfül: Na most erre a szakemberek azt szokták mondani, hogy "öngyűlölet".*


* Figyelem: iróniadetektort bekapcsolni! Denk'schön!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.06.25. 01:53:43

@Syr Wullam: Rothot nem tartom beteg léleknek... amúgy igen :)

dei · http://erdei.aplus.pl 2011.01.04. 20:12:04

Hát őszintén szólva, Te egy jó nagy pöcs vagy. SGY szégyelli magát, hogy a szádra vetted.
:)))))
süti beállítások módosítása