HTML

Árokásó Top100

Keressük a száz leghisztisebb magyar árokásót! Gyertek segíteni! M o t t ó : "A nagy aljasságokhoz mindig kellenek értelmiségiek is." (Konrád György)

Tessék, egy lapát! - friss topicok

  • lac1: @tesz-vesz: Melyik öreg ávóst? Amelyik még itt rontja a levegőt, még mindig sok van, túl sok. (2023.04.29. 08:53) Debreczeni József
  • tesz-vesz: @csorsza: hogy hívták az öreg ávóst? a vén komcsit aki mindig pattogott? kinek volt az apja? elfel... (2023.04.28. 17:32) Para-Kovács Imre
  • osborne: Végül elhunyt: mandiner.hu/cikk/20211130_kulfold_halalhir_balogh_s_eva (2021.12.01. 23:20) Eva S. Balogh
  • lac1: @lényeglátó: Úúúúú...! Te is visszajársz ide? (2020.07.19. 09:43) Az árok filozófiája
  • : @KopaszMercis: Újságíróink igen nagy részének nincs meg a kellő kultúrája, s az ezzel járó morális... (2020.06.14. 15:42) Bencsik András
  • : @User1: Sajnos nem bűnbánó! A polip csápjain lógnak a köz pénzéből mesés jövedelmeket zsebre vágó ... (2020.06.14. 15:38) Bánó András
  • : Sok majom hozzá szoló 1 se tudja, gazember Siklósi Norbert sajtócézár, (Kádár alatt) lánya? (2020.06.14. 15:34) Siklósi Beatrix

árokba néz

A dicsőségfal

aczél endre (1) ágh attila (1) andrassew iván (1) avar jános (1) babarczy eszter (1) bacher iván (1) balavány györgy (1) balogh eva s (1) bánó andrás (1) bartus lászló (1) bauer tamás (1) bayer zsolt (1) bencsik andrás (1) bitó lászló (1) bodor pál (1) bogár lászló (1) bölcs istván (1) bolgár györgy (1) budaházy györgy (1) buda péter (1) csepeli györgy (1) csintalan sándor (1) debreczeni józsef (1) dessewffy tibor (1) egei antal (1) eötvös pál (1) farkasházy tivadar (1) fogarasi istván (1) földesi margit (1) föld s péter (1) forró tamás (1) fricz tamás (1) friderikusz sándor (1) gábor györgy (1) gati charles (1) gerő andrás (1) gréczy zsolt (1) györgy péter (1) hankiss ágnes (1) hardy mihály (1) havas henrik (1) hegedűs lóránt ifj. (1) heller ágnes (1) horváth zsolt (1) jakupcsek gabriella (1) juszt lászló (1) kartal zsuzsa (1) kende péter (1) kerényi imre (1) kéri lászló (1) koltay gábor (1) konrád györgy (1) kornis mihály (1) kovátsch gamma bertalan (1) krausz tamás (1) lendvai paul (1) lovas istván (1) mészáros tamás (1) moldova györgy (1) molnár balázs (1) morvai krisztina (1) nádas péter (1) napkelte (1) orosz józsef (1) para kovacs imre (1) pilhál györgy (1) polgár tamás tomcat (1) pörzse sándor (1) rákay philip (1) r székely julianna (1) sas józsef (1) seszták ágnes (1) siklósi beatrix (1) szakonyi péter (1) szentmihályi szabó péter (1) tamás gáspár miklós (1) tamás pál (1) tamás tibor (1) tóta w árpád (1) tóth gy lászló (1) ungvári gyula (1) ungvary rudolf (1) vágó istván (1) vágvölgyi b andrás (1) vanko zsuzsanna (1) vásárhelyi mária (1) závecz tibor (1) Címkefelhő

Apablog

Konrád György

2008.09.26. 00:10 Doom hammer

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy író. Mégpedig igen jó író. Annyira jó író, hogy első, nagy sikerű regényét követően nem is adták ki a könyveit Magyarországon egy évtizedig. Nagy volt aztán az öröm, amikor a rendszerváltás környékén végre olvashatóvá vált egy olyan remekmű, mint A Cinkos, vagy hogy újra kiadtak egy másik remekművét, A Látogatót.

Konrád Györggyel, az íróval viszont nem foglalkozunk, spongyát rá. Ő maga is így gondolhatta, mert miután 1989-ben alapító tagja lett az SZDSZ-nek, értékelhető művet már nem is írt többet, mondom én ezt teljesen szubjektíven. Megtörtént ez már más íróval is, a rendszerváltás furcsa szelei sokakban ébresztettek fel soha nem képzelt tehetségeket, de Konrádhoz fogható íróval nem történt ilyen baleset. Új szakasz kezdődött hősünk életében, a bohém íróember helyébe a pártpolitikus lépett. Konrád az SZDSZ-ben kezdetektől fogva a Szuverén Értelmiségi posztját töltötte be. Ez a szerep precíz arányérzéket és nagyon gondos fogalmazási képességet igényel, mely képességekkel emberünk rendelkezik is. A Szuverén Értelmiséginek elvileg semmi hatalma nincsen, de azért például Kuncze Gáborból ő csinált pártelnököt és nem kis szerepe volt és van abban, hogy a balliberális koalíció két fele újra és újra egymásra talál, melyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és szocialista pártelnök nem is felejtett el neki megköszönni. A szerep nehézségét az adja, hogy mindezek mellett ártatlan tekintettel kell a világba nézni és ha úgy adódik, hogy a Magyar Demokratikus Charta nyitóbuliján ott kell esernyőzni, az szinte véletlenül történik meg hősünkkel.

Mint az SZDSZ Szuverén Értelmiségije, Konrád György elszánt képviselője a liberális értékeknek. Különösen a nacionalizmus szúrja a szemét. A nacionalizmus nagyon csúnya dolog. Kezdjük azzal, hogy hasonlóan a szocialista és vallási fundamentalista uralmakhoz, az európai humanizmus több száz éves hagyományait fojtja el. Amennyire  veszélyes a nacionalizmus, annyira gyorsan terjed az egész kelet-közép-európai térségben, pedig igazi okozója az irigység. Kis mértékben is veszélyes, de felsőfokon valódi mészárlásra képes, elannyira, hogy a holokauszt a nacionalizmus legfelső foka. Ilyen körülmények között egy Szuverén Értelmiségi nem tehet mást: tiltakozik a nacionalizmus európai rohamos terjedése ellen.

Ha valaki ennyit őrzi a tiltott forrást, nem emberi dolog, hogy néha-néha, igen ritkán elcsábul? De tényleg csak időnként. Most nézzetek magatokba, nem esett néhanapján jól egy kis nacionalizmus? De igen, valljátok csak be. Így van ezzel Konrád György is, aki, lássuk be, gyengébb pillanataiban elcsábult egy kicsinység. Ilyen gyenge pillanataiban írt le ilyeneket, hogy aszongya:

A zsidók nem lesznek utcaseprők, mert a sok évezred alatt felhalmozódó intellektuális tőke tovább öröklődik az utódokra. Az érzékenységet, az alkatot és valószínűleg intelligenciánk természetét is összeadjuk abban a génkoktélban, amik a gyerekeink.

vagy

[a zsidók] Kitüntetett szerepet vállaltak a világ kommunikációs összekapcsolásában, a hírközlésben, a kereskedelemben, az intellektuális dialógusban, a Föld és a rajta élők világgá változtatásában.

vagy

Szinte az egész földön vannak zsidók, egy nép sincs, amely így szétszóródott, így irtatott és mégis így megmaradt volna, ez a különössége. Ez az egyetlen világnép, és ebbôl fakad a rendeltetése is.

Az vesse Gyuri bácsira az első követ, aki nem csábult még el a tiltott gyümölcstől.

Előnye: kiemelkedő író volt

Hátránya: már semmilyen író

Hiszterométer: 6/10

Utóirat: köszönet ÁrPinak a forráskutatásért.

Utóirat2: cicavízió javaslatára álljon itt az idő előtti sírverse a litera fórumáról.

Konrád György sírverse
  
Nézzétek e halmot,
igazi nagykutya
kapott itt nyugalmat,
s boldogan tért oda.
Konrád György volt egykor,
az irodalmi pápa.
Kik a seggét nyalták,
most köpnek a sírjára.
  
(radír)

 

107 komment

Címkék: konrád györgy

A bejegyzés trackback címe:

https://arokaso.blog.hu/api/trackback/id/tr94682128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.09.26. 12:06:43

OFF, ha lehet kérni, akkor szeretnék egy Popper Péter posztot is.

Őrnagy Őrnagy 2008.09.26. 12:40:55

Off

Az ez ott Erika nagymestere árokásó lenne Lola? Lehet, nem követtem a munkásságát. Aki azon a polcon van, az számomra nem érdekes.

lac1 2008.09.26. 14:11:18

Hogy jó író VOLT, az az árokásó szerint, de szerintem is szubjektív. ABBAN a RÉGI világban könnyű volt olyant írni, ami nem biztos, hogy jó volt, de botrányt azt okozhatott, és az egyes - szocialista terminusban - lakossági rétegekben ez megjelenhetett "jóként" is. Én annak idején néztem a Pirx pilóta kalandjait is, pedig én is láttam/felismertem a "gyümölcsöstál" radartányért, de nem volt más.
Rettegő társa - kertész imre - példáján okulva asszem nem is járok messze az igazságtól...

tevevanegypupu 2008.09.26. 15:53:30

Jo kis iras, bizzunk benne, hogy erre is reflektal majd a Klubradio. Feltetlenul szinesitene.(:

tata86 2008.09.26. 17:48:51

Olvastam a Konrád interjút a judapesten, néztem a kettős mércén, és mikor végeztem rögtön megnéztem, hogy itt van-e az árokásó blogon.
Megrökönyödésemre csak a helyét találtam, Kornis és Krausz társaságában.
De amint látom, hamar sikerült a hiányt pótolni. XD

tewton 2008.09.27. 00:09:08

Doom zsidózott!
Doom zsidózott!
Doom zsidózott!

muhahaha.

tudtam, hogy egyszer hibát vét.
és akkor ...

csak annyit mondok: a fospumpával fog sínylődni egy kürülbetonozott budi alatt!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.09.27. 00:26:48

Tewton, fékezze magát.
Nem én zsidóztam, hanem Konrád György.

tewton 2008.09.27. 00:55:59

Doom,
a Maga neve van a poszt felett.
A posztban szerepel a szó.

Már csak egyetlen tanácsot adhatok.
Azonnal adja el a Lexust, mert kiszúrják a műholdról.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.09.27. 01:10:51

Sajnálom, Tewton, nem felelhetek minden kommentelőért.
Maga írta le a "zsidózás" szót, tehát maga zsidózott.
Még utána kell nézzek, melyik ország törvényei szerint mennyire súlyos bűntett ez.

tewton 2008.09.27. 01:53:45

Doom,
a Maga szövegében fordult elő.
Én csak a jogkövető magatartásra hívtam fel.
Nem felelhetek minden kommentelőért.
Az írástudók felelőssége éppen az, hogy nem írhat le csak úgy bármit, ami az eszébe jut.
Jóérzésű ember nem ír le ilyet, pl.
Szociálisan érzékeny, szolidáris ember se.

Egyáltalán, ember az olyan, aki leír ilyesmit?
Ezen, na látja, ezen kell elgondolkodni.

A helyes választ az ÉS címére küldje. Ha tényleg felelős szöveg lesz, belefér az olvasói levelek közé.

Őrnagy Őrnagy 2008.09.27. 09:52:45

Tewton, adok kölcsön egy gépkarabélyt. Az ilyen félnáci antiszemitákat személyesen kell eltakarítania a Köztársaság testéből.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.09.27. 10:26:43

Hát nézze, tewton.
Kikerestem a szövegből a "zsidózott" szót.
Ezt találtam.

"tewton 2008.09.27. 00:09:08
Doom zsidózott!
Doom zsidózott!
Doom zsidózott!"

Tagadhatja az igazságot, de ezzel csak a manipulációi lepleződnek le a jóérzésű emberek előtt.

Most még elhatárolódhat.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.09.27. 10:29:47

Őrnagy, maga beszél a köztársasági eszméről?
Maga paramilitáris alakulatokban való részvételre buzdítja az elektronikus szupersztráda utazóit.

Nagyon ideje van már annak a kandhari kiküldetésnek, majd ott játszódhat paramilitáris alakulatokkal, ha ennyire ez a hobbija.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.27. 10:55:12

hehehe, ezt a kedélyes zsargont nem fogja ám érteni az indexdroid sereg, ha majd bezúdul ide! :)))))

KGy-hez:
van egy érdekes könyve, amiben fejezetenként lelni khm, érdekességeket, pl:

“A kelet-európai értelmiség lelkibetegsége,
hogy mindent a maga megnyomottságának
meleg zugolyából néz.”-írja talán magáról is Az autonómia kísértésében, in:
A közép tágulása. Gondolkodás Közép-Európáról noran, 2004

a kötetről csak egy reci-idézet - magamtól, elnézést (egy régi posuztomból):
Naná hogy a Károly-díjjal a nyakában “az első európainak” nevezi Nagy Károlyt – nála többet háborúzó uralkodó ugyanis kevés volt… ... De a mélypont csak most jön: “..Nagy Károly nevéhez kapcsolódó szimbolika – mondja – a hegemóniáért folyó német-francia versengés civilizált szintre való lefokozása…” (?!?!)

Meg persze összehord hetet havat a nemzeti eszme mételéyről... brr. Meg számháborúzik a baller és jobber rendszerek áldozatainak számnáról... (persze a jobbost hozza ki nagyobb mészárosnak) pedig az nem pc, ugyi? stb stb.

vagy: “Olykor úgy látszik, hogy az Amerika-ellenesség az antiszemitizmus új válfaja…”-írja. - ?!

és végül íme pár gondolat a kötetből, amelyek ezek után kapnak bizonyos bukét:
- “Szakmám az emlékezet gyakorlása.” (in Az embernek kell egy filozófia)
- “A nagy aljasságokhoz mindig kellenek értelmiségiek is.” (uo.)
- ez az utolsó a kedvencem! :D

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.27. 11:02:43

“A nagy aljasságokhoz mindig kellenek értelmiségiek is.”

- ezt kitetetnénk a blog mottójának is...

cicavízió · http://www.balintagnes.hu/cicavizio.htm 2008.09.27. 11:10:32

A litera fórumozóinak évekkel korábbi jelentős árokásó teljesítménye volt a sírversprojekt, melyben a topikalanyról az alábbi dolgozat született:

Konrád György sírverse

Nézzétek e halmot,
igazi nagykutya
kapott itt nyugalmat,
s boldogan tért oda.
Konrád György volt egykor,
az irodalmi pápa.
Kik a seggét nyalták,
most köpnek a sírjára.

(Később a szerző önmagyarázatba gabalyodott, miszerint ez nem Konrádnak szólt, bár volna mi szóljon neki is, hanem inkább a berlini ösztöndíjakért hosszú sorokban pályázóknak.)

S ha már, akkor itt van (ugyanettől a szerzőtől):
Csoóri Sándor sírverse

Csoóri Sándor porlad itten.
Lobogott benne a hittan.
Zsidózott, bár csak ritkán, szépen.
De Krisztus nem túl feledékeny.
Kinek a gonoszság se szégyen,
reszkessen fejmosásra híttan.

(Igazi árokásó teljesítmény találgatni és más fülbe bogarat tenni, kik lehettek a szerzők.)

Volt ott még Esterházy és Nádas sírvers, de annak témája belterjesebb irodalmi, az olyan nevek értelmezéséhez pedig, mint Gyurkovics Tibor vagy Petőcz András, a jelenlévők többsége vélhetően túl fiatal ;)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.27. 11:16:28

meséljen kérem, Petőcz_A a politikában? tényleg fiatal vagyok :)

Árokásó 2008.09.27. 11:42:03

Szamárfül: tegyük ki mottónak :)

A Nagy Károly, mint a német-francia versengés mérséklője gondolatmenet LoL kategória, hisz épp utána osztották fel gyermekei a birodalmat, amiből a későbbi Francia- és Némethon kialakult.

Konrád irodalmi értékéhez nem akarok nagyon hozzászólni, nem ismerem életművét. A Városalapítót olvastam tőle, az bizony nem győzött meg. Száraz, szürke tudatregény egy alapvetően jó témáról, a szocialista társadalmi mérnökökről. De szétfolyó, lapos, igazából semmire sem kilyukadó gondolatfutamokból áll össze a könyv, alig győztem átrágni magamat rajta. Nem sokat tett hozzá műveltségemhez, se tartalmilag, se esztétikailag (úgy főleg nem...)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.27. 11:45:24

a Doom által említett regények bizony remekművek.
De régen volt...

cicavízió · http://www.balintagnes.hu/cicavizio.htm 2008.09.27. 13:58:59

Hm. Petőcz szerintem mindig is politikus érdeklődésű költő-szerkesztő-publicista volt. A saját árokásó véleményem szerint az "egész jó" alatt egy vagy két szinttel, de ezzel együtt érdekes és gondolatébresztő.

Az Illyés-verse szerintem a fogadtatástörténet lényeges része, és ezen a helyen igazán érthetik, hogy a tárgyilagos szakmai és politikai beszéd hiányzó szerepét sírvers és persziflázs pótolgatja úgy-ahogy.

Aztán az általa szerkesztett Budapesti Jelenlét című folyóirat legemlékezetesebb közlése minden bizonnyal a Tar Sándor-jelentések voltak, minek kapcsán az ÉS szerzőgárdája az értelmiségi elithez inkább kevésbé, mint többé kapcsolódó, egyetlen személy esetén moralizálva beszélhette meg, amit a közeli barátai, ismerősei, üzletfelei eseteinek vélhető sokasága kapcsán máig csak szórványosan akar vagy mer, de ez nagyon feszíti. Ez Petőcz és Berkovits, vagy még inkább Kenedi és Ungváry projektje volt (Kis János pedig Kenedi számára, Nádas Péter Ungváry számára működött egyfajta felettes énként a történetben, saját elmondásuk szerint a közlés előtt az ő segítségükkel oszlatták el a kétségeiket).

A szerző egyébként közéleti publicisztikát is művel, az elmúlt években - bizonyára a külföldi tartózkodása okán - főleg francia és európai témákban.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.27. 15:15:16

hmm, érdekes
kérhetünk róla egy "vendégposztot"?

Invictus 2008.09.27. 18:39:14

Konrád is csak olyan, mint Csurka. :)
Persze azzal a különbséggel, hogy ő nem akart az SZDSZ elnöke lenni.
Na meg Csurkának nyilvánvaló okból nem fogják fényesre nyalni az ülepét a bűntudatkomplexusos németek, mint Konrádét, Esterházyét, Nádasét, Kertészét (utóbbinak egy Nobelt is kilobbiztak).
Persze azért sem, mert Cs. nem ír németül, nem úgy, mint azok, akik a nácik nyelvén gyűlölik a magyart:)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.27. 20:11:05

Hát, kérem, kicsit megkésve, de talán még időben elhatárolódóm!
Maguknak semmi sem szent. Nem ismernek el erkölcsi tekintélyt, írói nagyságot, se Istent, se hazát.
Ja bocs, az utóbbi kettőt szabad, sőt ajánlott.

Jellemző, hogy a törzskommentelők zöld színű háttérrel látszanak. Értik? Zöld, a nyilasok színe.
Ezen gondolkodjanak!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.09.27. 20:18:41

Árokásó 2008.09.27. 11:42:03:
"A Városalapítót olvastam tőle, az bizony nem győzött meg. Száraz, szürke tudatregény egy alapvetően jó témáról, a szocialista társadalmi mérnökökről."

Valóban, a Városalapító egy vacak. Kezdheti a Látogatóval és ha nem tetszik, nem fog szeretni semmit Konrádtól. A Cinkost már adtam oda egy franciának (francia fordításban), aki azt mondta, nem érti, mi történik Magyarországon. Elolvasta és utána azt mondta, most már érti. :-/

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.09.27. 20:25:31

Cicavízió, a verset kitettem utóiratba, megfelelő forráshivatkozással. ;-)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.09.28. 14:01:44

Micsoda gyűlölködő post! Hogy engedélyezhet ilyet a Szilvásy Company?

cicavízió · http://www.balintagnes.hu/cicavizio.htm 2008.09.28. 16:13:51

Szamárfül/murci

Köszönöm, de Petőczről nemigen tudok többet. A forrásaim, ha valakit érdekel, megadom, de a további kutatást és az esetleges vitát nem vállalom. Hozzászólni is felelősség, posztot írni még inkább, gúnyirarot pláne.

Ha a Tar-történet környezetére (is) gondoltál, arról pedig szerintem más formában érdemes beszélni, túl sok a címzett, túl ellentmondásos, túl fájdalmas. (Az általam ismert eddigi legjobb összeállítás egyébként az Ex Symposion 57. száma.)

Doomhammer

Ööö, ha engem kérdezel, több gyúnyiratos műfajt egy szövegen belül nem kevernék, megfeküdheti a gyomrot. Ráadásul az általam ide asszociált sírvers valóban Konrádnak olyan szerepére utal, melyről a szövegben nem esik szó, és az olvasó nem feltétlen tud a topikalany berlini pozíciójáról és az irodalmi ösztöndíjak ajánlásairól.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.09.28. 16:19:48

cicavízió · www.balintagnes.hu/cicavizio.htm 2008.09.28. 16:13:51:
"Ráadásul az általam ide asszociált sírvers valóban Konrádnak olyan szerepére utal, melyről a szövegben nem esik szó, és az olvasó nem feltétlen tud a topikalany berlini pozíciójáról és az irodalmi ösztöndíjak ajánlásairól."

Hát majd megtudja, mert a link egyenesen a te kommentedre megy. ;-)

lac1 2008.09.28. 17:28:14

Civavízió,

a berlini "adalék" az otani művészeti akadémiához kapcsolódik, vagy ettől azért bonyolultabb a dolog?

Francois Pignon 2008.09.28. 19:44:55

A Városalapítót nem bírtam végigolvasni. És ezt nagyon kevés könyvről mondhatom el.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.09.28. 20:54:39

OFF
Őrnagy a Popper javaslatomhoz itt van pl. egy adalék:

Popper Péter: De igen, de igen. Ha nem talál eszközt, ha nem mer eszközt találni, akkor egyre súlyosabb lesz az anarchia. Az anarchiában egyre kevésbé lehet élni, és mindig az a vége az anarchiának, hogy amikor az emberek már dugig vannak a zűrzavarral, akkor jelentkezik egy erős ember a politikában, és rendet csinál. Ez így volt a weimari köztársaság után is, hogy akkor Hitler csinált rendet, vagy Oroszországban Sztálinék csináltak rendet, és a Lenin, hogy most Orbán Viktor ajánlkozik, hogy majd ő rendet csinál a kialakuló magyar anarchiában, ez mindegy. A lényeg az, hogyha a demokrácia anarchiává torzult, akkor az egész visszafordul a diktatúra felé.

Friderikusz Sándor: Nem túlzás ezt a párhuzamot megvonni Hitler, Sztálin és Orbán Viktor között?

Popper Péter: De túlzás, hízelgő Orbán Viktorra. Nem érzem ekkora nagy fenevadnak őt és veszélyes embernek addig, de azt is megmondom, ameddig nincs olyan külföldi nagyhatalom, ami ilyen diktatórikus vagy rasszista programmal lépne fel. Akkor már veszélyesnek érzem.

80.99.236.195/friderikusz/?q=node/912

barang 2008.09.28. 21:01:31

kösz Doom,

hogy kimondtad, hogy a kiraly meztelen.

Herr Konrad, guten tag in der valo vilag!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.09.29. 10:40:41

"de azt is megmondom, ameddig nincs olyan külföldi nagyhatalom, ami ilyen diktatórikus vagy rasszista programmal lépne fel."

Ez kozhely es igaz is. Kicsit szanalmas Magyarorszagra nezve, de sajnalatosan igaz, hogy a magyar politikai elet valtozo kesleltetessel ugyan, de kovette az europai politikai divatokat. Peldaul erdemes elolvasni ezt:
www.szazadveg.hu/kiado/szveg/ungvary.pdf
Volt am Imredy anglofil modernizator is (konretan a "modernizacio" szot hasznalta), mielott a divatot kovetve kollektivista otletekkel jott elo es zsidotorvenyeket kezdett atnyomni.

Az is igaz, hogy Magyarorszagon nem volt fasizmus mindaddig, amig egy eroszakos nagyhatalom (Nemetorszag) el nem kezdte terjeszteni itt. Akkor is csak lassan valt nepszeruve, mert a populista nacizmus nem fekudt jol az elitista magyar politikai osztalynak.

gyöngyösbokréta 2008.09.30. 11:18:21

T. Doom hammer! Telitalálat!

Támogatom lelkylola Popper-javaslatát (kitűnő példa!) és György Péter is igazán megérdemelne egy bejegyzést.

gyöngyösbokréta 2008.09.30. 11:33:17

Doom:(A telitalálat! a Konrád-bejegyzésre vonatkozott.)

tevvton 2008.09.30. 17:50:39

muhaha, Poppernak tényleg itt a helye!

popp · http://koncertblog.com/ 2008.09.30. 18:09:12

Szerintem meg azér' elférne már egy néhány újabb jobbos árkász is, mondjuk a történelmi egyházi brigádból, ha már a neoprot. jelesek föl lettek sorolva. Mit szólnátok mondjuk Veres püspökhöz?

És ha szakítottatok azzal az elképzeléssel, hogy írókat nem, akkor jöhetne Csoóri, Bíró, de leginkább Döbrentei.

Ja és még mielőtt, Popper nem a rokonom!

tevvton 2008.09.30. 19:00:39

popp,
nosza, kezdd el :)
de azt is javaslom, tekintsünk túl a kereszténység aklán. Bizonyára vannak más főállásban vallásos árokásók is. Pl. muzulmánok, zsidók, hinduk, buddhisták :)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.09.30. 19:04:30

tevvton, nem kérdés, nekem speciel mindenféle vallási fundamentalizmustól ki van a tököm.

tevvton 2008.09.30. 20:48:19

hmmm.
De akkor azt nem értem, hol a határ szerinted a saját álláspont markáns képviselete és a fundamentalizmus közt?

Én szeretem a fundamentalistákat. Róluk legalább kb. tudom, mit akarnak, noha nem mindig tetszik. Meg olyankor olyan jó humanistának is lenni, nem mindig a kis nyomorultakat szánogatni érzelemből, hanem valami agymunkát is kell végezni, hogy megértsem, akkor ezt hogy is gondolják.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.09.30. 21:23:48

popp 2008.09.30. 18:09:12:
"Szerintem meg azér' elférne már egy néhány újabb jobbos árkász is,"

Nagyon igaz, egy ideje már töröm a fejemet rajta, de csak Pozsonyi Ádám jut eszembe. Mi tagadás, nem olvasom a jobboldali sajtót. :-)

"És ha szakítottatok azzal az elképzeléssel, hogy írókat nem, akkor jöhetne Csoóri, Bíró, de leginkább Döbrentei."

Esetleg felkelthetnéd az érdeklődést egy különösen ütős cikkel, ami mondjuk nem régebb, mint két év.

A fiatalok már nem emlékeznek a Nagy Kultúrharcra a '90-es évek elejéről és én reménykedek, hogy esetleg a fiatal korosztály sose ismeri meg a részleteket. :-)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.09.30. 23:08:10

"A fiatalok már nem emlékeznek a Nagy Kultúrharcra a '90-es évek elejéről és én reménykedek, hogy esetleg a fiatal korosztály sose ismeri meg a részleteket. :-)" - ez mondjuk jogos! Egyébként Földessy Margitka műsoraiban Bíró Zoltán például többször megfordult. volt hogy Csurka, Für és Pozsgai társaságában gyűltek össze egy jó kis Antall gyalázásra. Utána nézek ezeknek youtube-on, de azért maga Margitka is megér egy cikket.

Pozsonyi Bucó sem rossz ötlet, bár én a Gecizőket nagyon bírtam.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.09.30. 23:20:24

Földessy Margit színésznő, szinitanodával. Az Echo tévé nagyasszonya Földesi Margit!

www.ringmagazin.hu/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.10.01. 10:01:48

popp 2008.09.30. 23:20:24:
"Földessy Margit színésznő, szinitanodával. Az Echo tévé nagyasszonya Földesi Margit!"

Mond is valamit, vagy csak szerkeszt?

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.10.01. 10:08:13

Doom, most akkor csinálsz nekem Popper posztot? Csak ezt az egyet méééég, soha nem kérek másikat... Légyszi-légyszi!

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.01. 10:15:20

Doom, a tévé műsorban mond is. Az például meggyőződése, hogy rendszerváltás el lett baszva, Antall küldött ember volt, ezt Bíró Zoli bácsival faszán kitárgyalták, aki eljátszotta az ország felemelkedésének esélyét. Antall egyébként is mániája a csajnak, de hisztérikus és agresszív műsor vezetési stílusa is megér egy misét.

Mondjuk csak három vagy négy ilyen rendszerváltáson kesergő műsort láttam, pedig egy egész hosszú sorozat volt az.De ha nem nézel Echo tévét még ritkán sem, akkor nem csodálom, hogy kevesebb a jobbos árokásó az oldalon ;-).

tevvton 2008.10.01. 10:44:58

Lola, amennyi anyag Popperről összegyűlt a reakció tavaszi kommentjeiben (Dr Csernus kapcsán?) ...

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.10.01. 10:47:42

tewton, igen. ott is összegyűlt, egysmás... Csak lusta vagyok. Doomnak ez gyerekjáték...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.10.01. 10:59:11

lelkylola · reakcio.blog.hu/ 2008.10.01. 10:08:13:
"Doom, most akkor csinálsz nekem Popper posztot? Csak ezt az egyet méééég, soha nem kérek másikat... Légyszi-légyszi! "

Nem tudok az urgerol szinte semmit. A stilusat sose birtam (pedig mar a rendszervaltas elott olvastam), a rola terjedo legendakrol (miszerint reszt vett ellenzekiek elnemitasaban) nem tudom, igazak-e.

Az, hogy utalja a Fideszt es Orbant kulonosen, az keves.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.10.01. 11:00:35

popp 2008.10.01. 10:15:20:
"De ha nem nézel Echo tévét még ritkán sem, "

Tevet alig nezek, ugy altalaban. Echo TV-t talan sose neztem, eltekintve nehany, keringo netes videokliptol.

Attol fugg, hogy meg tudom-e irni, hogy mennyi anyag van fenn a neten.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.10.01. 11:01:38

Tenyleg am, popp, nem kerezdesz be a blogra? Akkor meg tudnad irni magad.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.10.01. 11:03:09

Doom :( Akkor gyűjtögetek ezt-azt. Egyébként a lényeg tényleg annak kiderítése lenne, hogy részt vett-e a kihallgatások pszichológiai kidolgozásában, meg ilyenek.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.01. 15:05:42

Doom, megtisztelsz, ráállok akkor.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.10.01. 16:52:07

popp 2008.10.01. 15:05:42:
"Doom, megtisztelsz, ráállok akkor. "

En itt csak vendeg vagyok. :-) Arokasot kell megkerned.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.01. 17:03:47

kedves popp, megy a tag-meghívó,
és várjuk Popper tanár urat!!!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.01. 17:05:36

(csak nem tűnik vmi reális emilnek amit megadtál a neved után :)
küldd el vkinek emilben közülünk!

shadai · http://www.judapest.org 2008.10.02. 10:13:09

A "zsidó génkoktélokról" és a kapcsolódó elképzelésekről ajánlom elolvasásra a JP összefoglalóját:

www.judapest.org/jp-szajbarago/a-zsido-genetikarol

gyöngyösbokréta 2008.10.02. 10:36:56

Hogy van ez? Valaki fikázza Földesi Margitot (ráadásul úgy tűnik, hogy Popp azt sem tudja, hogy Földesi kicsoda), és máris írhat árokásó posztot?

Egyébként Földesi Margit, mint árokásó? Hogyne. De akkor Kálmán Olgával kellene kezdeni. Legalább Földesinek van némi fogalma a történelemről és az irodalomról. K.A. csak egy műveletlen, de annál sokkal agresszívabb tyúk, aki színleli a tudást és az objektivitást. Földesi stílusa lehet idegesítő, de elismert történész (Popp adott valami linket, egy Ring Magazin nevű ifjúsági lap honlapja. Ennél még az EchoTV honlapján is több információ van róla). Az Echon vezette a Még nem késő c., korántsem árokásó (sőt!) történelmi, irodalmi műsort Gyurkovics Tiborral és Szerencsés Károllyal. Korábban a közszolgálatin volt nem ritka vendég az azóta megszűnt Záróra c. műsorban.

És mióta árokásó az, aki azt hiszi, hogy a rendszerváltást elcseszték?

Nem lehetséges Kedves Popp, hogy azért több a balos árokásó, mert azon az oldalon több az árokásó?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.02. 11:01:12

nézd, "vázlatot" írhat bárki, majd a Nagy Árokásó Zsinat ítélkezik felette :)
Kálmánolgát is én is erősen ideszavazom, Sokkal előbb, mint Földesit...

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.02. 12:39:30

gyöngyösbokréta, a Még nem késő című műsor nekem is nagyon tetszett és tényleg nem volt árokásó, különösen Gyurkovics (akinek politikai megnyilvánulásaival szintén nem értek egyet) egyénisége és elsőkézből szerzett bennfentes információi miatt, valamint az irodalmunk nagyjai iránti empátiája miatt. Egyébként mikor azt műsor csinálták, akkor az Echo tévé egy számomra sokkal elfogadhatóbb vonalat követett, Fialával Kócziánnal és mérsékelt jobbosokkal.

Na de amiatt műsor miatt tartom Árokásónak Földesit, hanem koncepciózus rendszerváltás történetét földolgozó műsorai miatt. Melyekben megpróbálta a riportalanyai szájába adni, saját határozott véleményét Antallról és valami homályos összeesküvésről.Tette ezt tenyérbe mászóan agresszív stílusban és mikor rápirított felháborodva például Kutrucz Katalin, akkor szende kislány tekintettel közölte, hogy én nem vádolok csak kérdezek. Hát persze

A vázlatot mindenesetre, valamikor a jövőhét elején az Nagy Árokásógyűlés elé terjesztem.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.02. 12:50:25

Földesi Margitról nekem is megvan a véleményem.

Hogy kiváló történész-e, azt nem tudom.

De azt igen, hogy ha igen, az az egész történelemtudományt minősíti.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.02. 13:11:49

"Na de amiatt műsor miatt tartom Árokásónak Földesit" - nem amiatt ugye.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.02. 13:22:54

Amúgy szerintem eleinte az Elátkozott szabadság c. műsor is jó volt, sőt, egészen sokáig szerintem kifejezetten érdekes és informatív is.

Ám aztán a műsorvezető, aki addig a "naiv és buta kislány" szerepét játszotta el, egyre inkább azonosult a műsorban egyre sűrűbben hangot kapó, teljesen egyoldalú összeesküvés-elméletekkel.

Engem ez az elképesztő kritikátlanság (kritikátlanság egy történésztől, Úristen!) megdöbbentett; a műsor színvonala pedig a béka ülepe alá zuhant.

Kár.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.02. 13:47:25

Szerintem kezdettől fogva hamiskás póz volt csak a "naiv és buta kislány" - egyébként ezt még Gyurkovics Tibi bácsi műsorából hozta magával-, mert nem véletlenül azokat hívta be, akiket.

Na de erről többet a jövőhét elején, ha vázlatom elnyeri a nagytanács tetszését.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.10.02. 14:56:34

Még nem késő c. műsor nagyon jó volt, és hiánypótló. Ezért megérdemli, hogy ne legyen árokásó.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.10.02. 15:19:06

Szamárfül/murci · murci.blog.hu/ 2008.10.02. 11:01:12:
"nézd, "vázlatot" írhat bárki, majd a Nagy Árokásó Zsinat ítélkezik felette :)
Kálmánolgát is én is erősen ideszavazom, Sokkal előbb, mint Földesit... "

Nezd, Murci, ez a "masik arokasoja mindig irritalobb" problema, amelytol senki se mentes, en se.

Ha teljes gyujtemenyre torekszunk, akkor lesznek koztuk olyanok, akiket te vagy en kurvajofejnek tartunk, masok viszont exkavatornak.

Nehez itt okosnak lenni.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.02. 20:51:16

"nem véletlenül azokat hívta be, akiket." (popp)

Hát ez az; eleinte úgy tűnt, hogy sok mindenkit behív. Csak később szűkült le (és be) a meghívottak köre. De erről tényleg majd akkor. :-)

prosecutor 2008.10.03. 07:00:01

Megihlettetek....

AZ eléggé ijjesztő tud lenni ...

Most is.

Íme:
antikom.blogter.hu/?post_id=298225

Inkább csak magyariak nézzék....

prosecutor 2008.10.03. 07:08:26

Bocs,

"Shadai",

de a TUDOMÁNY objektivitásra törekszik.

Budapest sohasem lészen Júdea része, a Zorgánum nevét márcsak MUNDZUK ELSŐSZÜLÖTT senjü rangú fia nevében is DURVÁN visszautasítom.

Amit TI ÍRTOK A SAJÁT GENETIKÁTOKRÓL,
az
nyilvánvalóan tudománytalan, apologetikus és olyan kis zsidós.

Elutasítva.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.03. 08:57:06

prosecutor, finom kis blogra hivatkozol!

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.03. 09:47:05

Őrnagy, ez viszont sok mindent meg magyaráz.

Francois Pignon 2008.10.03. 10:40:45

Nocsak, popp is a szerzők között?
Legalább egy jó romanistával többen vagyunk. ;)

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.10.03. 13:12:38

Ténylegm a Mester harcostársaival mi a helyzet:
Seres László, PPL, Para Kovács?

Gagarin 2008.10.03. 13:20:31

Kündü ismét nagyot alkotott...
De popp, azért azzal a részével egyet kell értened, amely a vallási fundamentalzmust bírálja, elvégre azt te is elítéled.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.03. 13:21:12

hát, a maradék negyedszáz helyet már jól ki kell mérni... de ők hárman, meg Kámánolga tuti kéne...

Francois Pignon 2008.10.03. 13:35:50

Ugyan már, kevés lenne az a 100. Azt is meglepve láttam, hogy ifj. Hegedűs nem volt még. Rengeteg nagy kaliber hiányzik, a közepesekről és kisebbekről nem is szólva. Hetihetes törzsgárdájából a többség még nem is volt, meg egy csomó arc az Echotévéből...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.03. 13:59:41

+meghívtam még egy konzervatóriumistát

szóval inflálódik a 100? mennyire? :)

gyöngyösbokréta 2008.10.03. 15:04:11

Az a link tényleg durva, de a szerkesztők helyében azt a György Péter-montázst elraknám.

Ez már rég nem Konrád téma. A 100-as vitát folytatom a mélában.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.03. 18:45:54

Őrnagy, azért Parát meg Serest Mester harcostársainak nevezni, durva túlzás! Azért Narancs és a 168 finoman szólva sem egy akolban fogant, hogy mást ne mondjak az előbbi első szerkesztő bizottságban ott volt Kövér László is, Bayer Zsolt meg hosszú ideig szerzőjük volt többek között a jobboldal szemében azóta is szálkának számító és Semjén - és most már Bayer - Zsozsóék által időről-időre azóta is elrettentő példaként citált '91-es cápa számban.

Annak publicisztikai stílusnak a meghonosítását is Narancsnak köszönhetjük, amit szerintem többek között ez a blog is képvisel. Még ha mára erősen balra tolódott az újság, akkor is szívesebben olvasom, mint 168-at és azért ők osztják a szocikat és újabban a szadeszt is.

Arról nem is beszélve, hogy Seress mára a neokonzervativizmus élharcosa lett és a Hírszerző főszerkesztője! Szóval Őrnagy uram, szerintem azért meg lehet különböztetni árnylatokat. Ne csak két halmazt lássunk már!

Én épp azért üdvözlöm ezt a blogot, mert azt üzeni nekem, hogy látjuk mit művelnek jobbról, is balról is. Észrevettük és próbálunk túllépni ezen, még ha nem is értünk mindenben egyet.

CrL 2008.10.03. 20:21:21

PKI pedig hatalmas árokásó lett elmúlt években, főleg a nagypol blogon, egyszer megírom ha rámjön.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.10.03. 20:33:15

popp! Aki árokásó, az árokásó. Emelkedjen felül az érzelmein. A Narancs árokásó, mindegy, hogy most mit csinál. A múltat nehezen felejtem el. A Mester nevezte őket harcostársainak, és mivel Ő Árokásó, így ők is azok. Meg meri kérdőjelezni a Mester szavait?

CrL 2008.10.03. 21:11:05

PKI magyaráz egy másik feketeöves árokásónak:

www.nol.hu/cikk/509213/

ergé 2008.10.03. 21:17:19

Haha, PKI lenne az első, Reakcióban publikáló árokásó :-)

Őrnagy Őrnagy 2008.10.04. 14:17:18

"a reformnyilasok alakítanak-e kormányt legközelebb vagy a szocialisták"
Ez egy tipikus árokásó mondat, sőt a cikk is az. Trükkösen, de árkot ás.

Pozsonyi Ádámról is volt már szó, lehet, hogy ő lez az első ergé.

HToma 2008.10.05. 17:49:26

Doom és Lola!

Ma láttam az óbudai Alexandrában Popper Péter Tigris és Majom című könyvét. Mihancsik Zsófia beszélget Popperrel. Belelapoztam. 2001-es és '07-es interjúk vannak a könyvben. Szerintem alapanyagnak használható.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.10.06. 11:21:35

PKI főárokásó lett, Seres meg szkeptikusabb, ami jól áll neki. Nem ugyanaz a kategória, hacsak nem életműdíjként adják.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.10.06. 15:57:05

HToma 2008.10.05. 17:49:26:
"Szerintem alapanyagnak használható."

Ja, ha meg tudnam szerezni. :-( Nem mondhatnam, hogy errol a Popperrol olyan sokat tudni. Peldaul igen erdekes, hogy '57-ben diplomazott a Lenin-intezetben, mint filozofus es '63-ban mar gyerekpszichologuskent dolgozott. Vajon mi tortent a ket datum kozott?

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.07. 13:22:23

"Kár volt azt a popp fiatalembert felvenni Uraim." -örülök , hogy véleményedet zsinórmértéknek tartod. Egyébként Seres jót röhöghetett, mikor Mester a harcostársának nevezte. Őrnagy, ha téged nevezne akárminek a Mester, az változtatna az identitásodon? Na ugye. Lehet, hogy árokásó a Seres, de akkor -tisztesség ne essék szólván - lehet, hogy te is az vagy, meg az is, hogy én is.

gyöngyösbokréta 2008.10.31. 19:42:39

Igen Popp, ez már kiderült. Viszont bepótolta ezt a hiányt hozzászólásával. Megjegyzem, hogy két magasan kvalifikált nőt (mindkettő egyetemi tanár, Lévai még aranykalászos gazda is, jogi képzettsége mellett, ami nem kis teljesítmény), le „jó Margit-Margit asszony-Margitka-Orbánné”-zni kissé nem szép dolog. Nem láttam az adást, de feltételezem: nem az volt a központi téma, hogy melyik szereplő, ez esetben nő, szimpatikusabb. Az, hogy Földesi szereti a focit és Lévai nem, szintén mellékes, ám ha erről van szó, (nem mintha ez bármelyiküknek lehet érdekes), ez a tény növelte Lévai iránti szimpátiámat. Földesi számomra amúgy sem túlságosan szimpatikus, annak ellenére, hogy szerintem jó történész, jó ötletekkel rendelkező és nagyon jól felkészült műsorvezető, továbbá valamit konyít az irodalomhoz is.

dszg: Földesi az elején feltárta kártyáit. Tudjuk, hol áll a politikai spektrumban. Nem kell neki objektívnak lennie műsorvezetőként, akkor sem, ha történész. Hozzáteszem: posztja nem bizonyította be, hogy nem objektív (vagy árokásó). Itt a Nagy Árokásó Zsinat hibázott. Ahogy betyár említette korábban, Földesi az Echo-n, Mészáros az ÁTV-n. Mondjuk, itt sántít a hasonlat, mert Mészáros állítólag újságíró, és mint hír- és aktuális politikai elemző van jelen az ÁTV-n. Az, hogy a „másik oldalról” nincsenek már jelen, fogadjunk, hogy azért van, mert Csurka vagy Für megjelenése óta a baloldaliak nem hajlandók az Echo-n megjelenni. Ezt Kuncze remekül vezette be, aztán Veres folytatta a HírTV-vel. Ezt hívják cenzúrának.

Antall. Hát igen. Akkor Antall volt a Horthyt sirató nagy fasiszta, de utólag megszépülnek az emlékek a baloldalon. Tudják, hogy Antall mégiscsak jó volt nekik. Maga hány éves volt akkor? 10? Bocs, de nagyon fiatalnak tűnik.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.02.08. 00:42:21

www.mno.hu/portal/185603
"Lovas István két évvel ezelőtt rádiójegyzetben mondta el véleményét Konrád György író, eszszéista életrajzának néhány homályos fordulatáról. Konrád György három kijelentés miatt perelte be Lovas Istvánt: 1. Lovas besúgónak nevezte Konrádot, mivel feladta sógorát a rendőrségen; 2. Konrád alkut kötött Aczél Györggyel, és „világútlevelet” kapott a pártállam hatóságaitól; 3. 1956–59 között nem lehetett az Életképek szerkesztője, mivel a lap nem jelent meg a magyar forradalom leverése után.
A történet majdnem harmincéves, 1974 őszén a belügyi szervek nyomozást folytattak Konrád György és Szelényi Iván kézirata ügyében. Az eljárás során a szerzőpáros Az értelmiség útja az osztályhatalomhoz címen írt kéziratának példányait lefoglalták Konrád György közreműködésével. Ezt követően Konrádot és Szelényit szabadon engedték. Szelényi családjával kivándorolt Magyarországról, Konrád itthon maradt. Lovas állítása szerint: sógora (és a kézirat) feladásáért cserében Konrád utazási lehetőséget („világútlevelet”) kapott a pártállam nagy hatalmú vezetőjétől, Aczél Györgytől.
Precedensértékű, jogerős ítéletet hozott a Fővárosi Bíróság, amikor Konrád György író Lovas István elleni magánvádas ügyében a következőket állapítja meg:
„A lefolytatott bizonyítás és a feltárt bizonyítékok alapján megállapítható, hogy a magánvádló (Konrád György) 1974 októberében, letartóztatása után a hatóságnak bejelentette, hogy a keresett kézirat sógoránál, Sándor Ernő lakásán található. A hatóság tagjával ezt követően meg is jelent annak lakásán, ahol a magánvádló közölte Sándor Ernővel, hogy adja elő a tanulmányt, majd a kéziratot lefoglalták. (…) Konrád György bejelentése után az ő felhívására adta elő Sándor Ernő 1974. október 27-én az esszét a rendőröknek. Ebből pedig levonható az a következtetés, hogy az irat őrzőjének nevét Konrád György magánvádló közölte a hatósággal, így ez a cselekmény a mindennapi élet fogalmai szerint »besúgásnak« minősül. Ezt magánvádlónak a 168 Óra című folyóiratban tett kijelentései is alátámasztják, hiszen a cikkben ő maga mondta, hogy »morális hibát követtem el«.”
Ezzel a döntéssel a bíróság Lovasnak szolgáltatott elégtételt, hogy a korábban hangoztatott Konrád Györgyöt bíráló írásaiban és rádiós jegyzeteiben a valóságnak megfelelően tárta a nyilvánosság elé Konrád 1974-es dicstelen szerepét, és állította reflektorfénybe a bátor cselekedeteiért hátrányokat szenvedő Sándor Ernőt. A döntés megerősíti azokat a történeti kutatási eredményeket, amelyek korabeli jegyzőkönyvek és visszaemlékezések alapján ismertették Konrád György valódi szerepét a nyomozás során.
Az első- és másodfokú döntés is elmarasztalja Lovast, és rágalmazónak ítéli megállapítását, hogy az ügyben mutatott együttműködésért cserébe Konrád György „világútlevelet” kapott. Ezt az alkut iratszerűen nem sikerült alperesnek bizonyítania.
Tény azonban, hogy Konrád az 1974-es eljárást követően számtalanszor utazhatott külföldi ösztöndíjakkal Nyugatra, és a „hazájában betiltott ellenzéki író” nimbuszával övezték világszerte. (Példaként az 1974-es rendőrségi eljárást hozták fel.) Könyvei jelentek meg számos országban magyarul és idegen nyelveken, írásait, nyilatkozatait rendszeresen publikálta szamizdatban és a nyugati nyilvánosság csatornáin.
Sándor Ernő, a japán nyelvészet kutatója, 1974 után nem utazhatott semmilyen ösztöndíjjal Japánba, még az elfogadás stádiumában lévő ösztöndíjpályázatát is elutasították a magyar illetékesek az ügyet követően. "

osborne 2009.07.13. 16:38:46

minden szerelem véget ér egyszer:

Konrád György kilépett az SZDSZ-ből

inforadio.hu/hir/belfold/hir-291326

Leskelődő 2010.06.26. 17:40:05

De a megmondásról nem tett le. 2010-ben imígyen szól a demokratúráról:
nol.hu/belfold/20100626-demokratura_

Benne kioktató-nevelő munkájának gyöngyszeme:
"Tisztelt jobboldal, tanuljon az európai régi konzervatív pártoktól, ezeknek erényei közé tartozik a pallérozott modor, az udvariasság a vetélytársakkal szemben, és a viszolygás minden vezéri pöffeszkedéstől. Az egyes szám első személy patetikus-katonás használata kerülendő. A vendéglátó tanító a legalacsonyabb székre üljön, mondták a bölcs rabbik."

(És ne felejtse el kinyitni ernyőjét a barna eső ellen - teszem hozzá.)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.10.18. 15:01:01

Spiegel: Budapest az antiszemitizmus fővárosa
nyilatkozta konrád györgy kötél
süti beállítások módosítása